Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Alltför många använder Powerpoints som snuttefilt"

Publicerad: 28 mars 2013, 10:31

Foto: Jesper Anhede

Retorikexperten Elaine Eksvärd växte upp med en autistisk bror. Hon lärde sig därmed tidigt vikten av den icke-verbala kommunikationen. Hon hjälpte också sin bror att komma över rädslan att titta folk i ögonen: – Jag lärde honom att titta på näsan i stället. Så nu kan han rabbla näsor som värsta Rainman, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Göran HäggElaine Eksvärd

Retorikexperten, eller retorikkonsulten som hon hellre kallar sig,  Elaine Eksvärd har i medier som Aftonbladet, SVT och TV4 tolkat  alltifrån kungens berömda citat "Nu vänder vi blad" till Fredrik  Reinfeldts gröna tröja då han skulle slå ett slag för miljön år 2007.

Nu  han hon siktet inställt på USA, men valet är nyligen över så det  handlar inte om det, utan snarare om att hålla en retorikkurs i modern  retorik och presentationsteknik i debatt-tävlingarnas förlovade hemland:
–  Det blir en retorisk bootcamp i tre dagar, vilket är en ultimat tid för  att hålla en sådan kurs. I Sverige går det inte för då tycker man att  det är för lång tid, men här handlar det ju om både business och  pleasure, säger Elaine Eksvärd.

Hur skiljer sig din syn från klassisk retorik á la Göran Hägg?

–  Jag har till skillnad från honom inget fokus på talarstolsretorik. Jag  tycker att talarstolen som ett retoriskt grepp inte är något bra val,  säger Elaine Eksvärd.

Adolf Hitler lyckades ju förleda miljontals människor via talarstolen?
– Jo, men det var ju på 1940-talet. Vi befinner oss ju i 2013 nu, säger Elaine Eksvärd.

Elaine  Eksvärd är känd för sin bok om härskartekniker, vilken till dags dato  har sålt i 80 000 exemplar – boken kom ut 2008 och gavs ut på pocket år  2009.
– Det var inte jag som myntade begreppet med härskarteknik,  utan det gjorde norskan Berit Åhs. Hon hade ju ett genusperspektiv,  medan jag har ett mer retoriskt perspektiv, säger Elaine Eksvärd.

Leif  GW Persson gör egentligen alla fel man kan göra utifrån den klassiska  retoriken, men ändå lyssnar miljontals människor på honom.  

Ytterst  handlar det om att man inte ska vara en presentatör, utan en riktig  person för att verkligen nå fram, enligt Elaine Eksvärd.

Hon menar  att ett klassiskt exempel på när någon gjort fel var när Birgit  Friggebo skulle sjunga We shall overcome ihop med upprörda förortsbor i  Stockholm:
– Hon lekte Martin Luther King, men framgångsrik  retorik handlar snarare om konsten att våga vara sig själv inför andra,  säger Elaine Eksvärd.

Härskartekniken har två former av härskare. Det ena handlar om att härska medvetet och det andra att härska omedvetet.

Du  hade förresten en liten beef med Göran Hägg för tre år sedan. Han sade  att han inte ens visste vem du var. Hur är er relation idag?
– Vi har sprungit på varandra. Han är superartig och jättetrevlig, säger Elaine Eksvärd.

Hennes intresse för retorikområdet väcktes i samband med att hon växte upp med en autistisk bror.

Hennes  bror hade extra svårt för att titta folk i ögonen, men i takt med att  Elaine Eksvärds kunskaper växte inom retorikområdet kunde hon också ge  praktiska tips till sin bror:
– Jag insåg verkligen, genom min bror, hur stor roll den icke-verbala kommunikationen spelar, säger Elaine Eksvärd.

Hur ser du på Henrik Fexus? Han är också duktig på det här med social kompetens och liknande?
– Han är ett skolexempel på vad man brukar kalla modern retorik. Och Henrik och jag läste samma böcker, säger Elaine Eksvärd.

Att det går att tjäna pengar på retorik och hur man förbättrar sin sociala kompetens råder det ingen tvekan om.

Elaine Eksvärd driver två bolag, Elaine AB, där hon äger 100 procent samt Snacka Snyggt där hon äger hälften av bolaget.

Hon  har visserligen två anställda, men bolagen omsatte sammanlagt nära 6,9  miljoner kronor och hade ett resultat efter finansnetto på nära 2,8  miljoner kronor, varav bolaget Elaine stod för cirka 1,5 miljoner  kronor.

Elaine Eksvärd drar därmed in sammanlagt nära 2,2 miljoner  kronor till sig själv för det brutna räkenskapsåret som slutade 2012-06:
–  Jag tjänar inte så stora pengar på mina böcker och så, utan det handlar  framförallt om mina retorikutbildningar samt föreläsningar som jag  håller 3-4 gånger per vecka, säger han.

Hon har också långt gångna  planer på att dra igång en debatt-tävling i Sverige likt sådana som är  vanliga i USA – inte minst i skolorna.

Du har anlitats av SVT, TV4  och Aftonbladet. Behöver verkligen media retorikexperter. Kan inte vi  själva exempelvis tolka kungens uttalande om att Nu vänder vi blad?
–  Vi är bara nischade och insnöade kommunikatörer. Jag tror att det är  farligt att bara använda retorikexperter, utan det behövs även politiskt  sakkunniga som uttalar sig då Reinfeldt iförd en grön ylletröja talar  miljöpolitik, säger Elaine Eksvärd.

Ett av dina bolag heter Snacka Snyggt. När Snackar man fult då?
–  Då använder man Powerpoints som en snuttefilt. Man går också upp för  att bara beta av sin presentation i stället för att banka in den, säger  Elaine Eksvärd.

Steve Jobs har ju blivit aktuell även efter sin död i och med boken om honom. Hur ser du på hans retoriska förmåga?
–  Han har skrivit en bok som heter Incredible presentation skills och han  har också ett citat som jag brukar använda – it´s the story not the  slides that will capture the imagination of your audience. Så han är en  mästare på området, säger Elaine Eksvärd.

Hur ska folk göra som har scenskräck. Går det att komma över detta?
–  Vi är genetiskt programmerade för att vara rädda för att tala inför en  flock. Men man måste våga vara personlig, men inte privat. Och om man  själv tycker att man har en tråkig Powerpoint-presentation så märks det  på långt håll, säger Elaine Eksvärd.

Vilket är det allra värsta misstaget som man kan göra?
–  Det är att hålla en presentation efter fiket eller innan lunch.  Presentationen måste ske i harmoni med blodsockret. Så under påsk bör  man ligga lågt med andra ord, haha, säger Elaine Eksvärd.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Göran HäggElaine Eksvärd

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.