Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Almedalen är årets värsta vecka för Säpo

Publicerad: 3 juli 2017, 08:41

Bråda dagar för Säpo i Almedalen.

Foto: Mostphotos

Almedalen skulle vara ett enkelt uppdrag för en terrorist – och skörden vore extrem med så många skyddspersoner på plats. Det menar författaren Erik Lewin. Men Säpo gör allt i sin makt för att förhindra det. Här berättar säkerhetspolisen om sitt arbete under årets största säkerhetsinsats.


Ämnen i artikeln:

SäpoAlmedalen 2017

Miljöpartiets Isabella Lövin, Sverigedemokraternas Mattias Karlsson och Centerpartiets Annie Lööf. Rent politiskt skiljer de sig åt. Men gemensamt för trion är att alla hör till Sveriges centrala statsledning och därmed går under Säpos personskydd. Precis som runt 200 andra skyddspersoner befinner de sig dessutom med högsta sannolikhet innanför ringmurarna under årets Almedalsvecka.

Men de är omöjliga att skydda. Det menar Erik Lewin, vd på säkerhetsföretaget Vesper Group, som skrivit romanen "Almedalen har fallit". I den fiktiva boken skildrar han hur högerextrema terrorister slår till och helt hänsynslöst dödar både besökare och skyddsobjekt.
– Sannolikheten för att Sverige faktiskt drabbas av ett terrordåd är stort, menar han, av flera anledningar. – Isis ledarskikt uppmanar till att ta kriget till Europa, i takt med att man tappar mark i Irak och Syrien. Samtidigt ser vi en negativ spiral i Sverige med en radikalisering av unga muslimska män, såväl som högerextrema krafter.

Erik Lewin med bakgrund inom de svenska specialförbanden och som privat säkerhetsrådgivare i Irak och Afghanistan. ser just ALmedalen som något av ett öppet mål.
– Det är en tillställning där en terrorist skulle få ut extremt mycket. Det går de facto inte att skydda sig mot den sortens angrepp här, säger han och utvecklar:
– Veckan är till för att utbyta idéer, föra demokratiska samtal och mingla med en väldigt speciell öppenhet. Beslutsfattare går omkring bland journalister och folk. Människor som inte på något sätt har passerat en skyddskontroll som på våra flyplatser. Under Almedalen kan någon gå ända fram till en person, ett event eller en föreläsning med en bomb i en väska eller en självmordsväst. "Profiling" fungerar bevisligen inte, för det är så många som går under radarn, en ensam gärningsman går inte att förhindra.

Vad skulle krävas för att verkligen radera risken för attentat?
– Man skulle kunna ha det som på det årliga världsekonomiska toppmötet i Davos, med ett extremt säkerhetsparaply, dubbla accesskontroller och få infartsvägar. Men det är vi nog inte beredda att göra. Den dagen vi tar det beslutet har terroristerna vunnit. Almedalen är en tillställning som vi ska vara rädda om. Säpo är väl förberedda och gör det bästa de kan utifrån situationen.

Säpos utgångspunkt är: Frågan är inte om en attack sker, utan när. Det berättar Susanna Trehörning, chef för Säpos personskyddsenhet och kommenderingschef för Almedalen.
– Det är därför vi finns. Vi vet inte om det blir Almedalen, Stockholm, London eller Paris men någonstans i världen kommer det hända saker, säger hon.

Hon har sedan årsskiftet jobbat med förberedelser inför Almedalen – vilket är Säpos största årliga säkerhetsinsats.
– Vi har stor erfarenhet från flera år tillbaka att luta oss mot. Men veckan kräver trots allt en hel del planering, så vi drar igång tidigt. En av de största utmaningarna är att hitta en gemensam läges- och hotbild tillsammans med polismyndigheten. Därtill kommer all logistik: Personal, fordon och teknisk utrustning.

Säpo vill inte avslöja hur många som arbetar under Almedalen eller hur mycket insatsen kostar. Man vill inte heller gå in alltför specifikt på hur myndigheten jobbar, men räknar upp tre grundläggande utgångspunkter för personskydd:

- Vi tittar på personens uppdrag eller funktion.
- Vilka sårbarheter finns kring personen, till exempel scen, pressplatser eller konferensplatser?
- Hur ser hotet ut, mot den personen på just det evenemanget och den platsen?
- Vilka frågor är aktuella och vilka aktörer kan tänkas agera på det?

– Utifrån dessa parametrar beslutar vi om skydd, och det kan se väldigt olika ut beroende på personen. De kan tilldelas allt från lägsta nivån som handlar om information och hjälp till självhjälp till personskydd med livvakter, säger Susanna Trehörning.

200 av Säpos 400 skyddspersoner är på Almedalen. Skulle du beskriva det som en mardröm vad gäller risken för terrorattentat?
– Almedalen är en liten yta med många skyddspersoner där människor kommer tätt inpå varandra. Det innebär en extra utmaning i arbetet.

Erik Lewin menar att det är omöjligt att skydda sig mot terrordåd på Almedalen. Hur ser du på det?
– Om man vidgar vyn så är attentat generellt svåra att förebygga och förhindra. En ensam person som går under radarn är jätteproblematiskt. Det gäller i Almedalen likväl som någon annanstans. Men vårt upplägg tillsammans med polisen bygger på gedigen erfarenheten och kunskap om hur man hanterar evenemang som dessa.

Säpo har avvärjt flera försök till angrepp under Almedalen, dock har man aldrig påträffat några grövre attentatmedel såsom bomber. Att sluta evenemanget likt en flygplats med accesskontroller, är inte aktuellt.
– Däremot har vi redan säkrade platser på området där man inte får röra sig fritt. Det är ingen hemlighet att vi till exempel använder bombhundar. Vi tittar dessutom alltid på hur vi kan utveckla vår förmåga att skapa säkra platser.

Hur väl förberedda är ni på arbetet som följer i händelse av ett terrordåd?
– Vi utbildar och förbereder oss för den typen av händelser. I första hand arbetar Säkerhetspolisen med att förebygga och förhindra att terroristattentat begås i Sverige, men om det skulle inträffa något har vi ett väl uppbyggt samarbete med Polismyndigheten som kommer att hantera det initiala skedet ute på fältet. Huvuduppgiften är att förhindra att ett attentat begås.

Mårten Färlin

Ämnen i artikeln:

SäpoAlmedalen 2017

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.