Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Almedalsgeneralen: Aftonbladet betalade ett kraftigt underpris förra året

Publicerad: 27 februari 2017, 14:23

Aftonbladet TV sänder under Almedalsveckan.

Almedalsveckans projektledare Mia Stuhre svarar på Lena Mellins anklagelser om girighet. Hon hävdar att årets priser gör att fler mindre aktörer kan vara på plats och att kvällstidningen förra året nyttjade en yta på 193 kvadratmeter, men bara betalade för 50 kvadrat.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenAftonbladet

Tidigare i dag skrev Resumé om Aftonbladets ställföreträdande utgivare Lena Mellin och hennes kritik mot Almedalsveckan och Region Gotland. När kvällstidningen skulle boka in sig för 2017 års evenemang visade sig att priserna, enligt skribentens uppgifter, hade stigit med 460 procent.

LÄS MER: Aftonbladet rasar över chockpriserna

Den rutinerade politiske kommentatorn Lena Mellins dom över Almedalen var hård i lördagens kolumn.

"Almedalsveckan gräver sin egen grav genom priser som lättat från jordytan....

...Almedalen har gett girigheten ett nytt ansikte. Och avslöjat en monumental principlöshet.", skrev hon bland annat i sin kolumn:

Mia Stuhre är projektledare för Almedalsveckan som växt från 50 evenemang 2001 till omkring 3800 evenemang i fjol. Hon tycker att Lena Mellins resonemang bygger på ett missförstånd.

– Priset för 2017 gör att de betalar för de kvadratmeter de nyttjar. Almedalsveckan har växt jättemycket, och det sker dynamiskt. Från början var det mest medier, men nu handlar det om alla typer av aktörer. Vi kan inte styra över utvecklingen såsom boendekostnad. Men jag vill hävda att prisbilden i år är mer rättvis och gör det möjligt för mindre aktörer att delta.

Lokala medier, däribland Gotlands Tidningar, har rapporterat om hur kommunfullmäktige bråkat kring priserna. Enligt tidningens beräkning kommer Region Gotland intäkter öka med drygt 50 procent. Om samtliga arrangörer från 2016 kommer tillbaka i juli och hyr exakt samma mark som förra året, kostar det arrangörerna 3 873 960 kronor och att Region Gotland drar in 1 296 960 kronor mer i år.

Anna Hrdlicka (M) en ledamot i kommun som var med och röstade igenom den nya marktaxan i december. Hon säger:

– Det är bisarrt! Girigt. Regionen har själva kritiserat näringslivet och privatpersoner för att driva upp kostnaderna för Almedalsveckan, men det här visar verkligen att man själv inte är något oskyldigt lamm. Med den här nya taxan skjuter man sig i foten.

Mia Stuhre berättar att man gjort om prisupplägget i flera etapper inför 2014 gjordes prismodellen om så att aktörerna fick betala för moduler på max 50 kvadratmeter. Det fanns ingen prisklass för mer än den ytan, vilket gjorde att Aftonbladet som ville ha 193 kvadratmeter, betalade ett kraftigt underpris. I den nya prismodellen får aktörer som önskar mer än 50 kvadratmeter betalar 125 kronor för de kvadratmeter och dagar som önskas.


– Jag vet att det här slår mot de stora som har gjort ett bra jobb med att bevaka Almedalen. Men med den här modellen blir det, tvärtemot vad Lena Mellin skriver, mycket bättre möjligheter för mindre aktörer utan finansiella muskler att föra ut sitt budskap. Ett exempel är en kvinnojour som har två montrar i sommar och betalar 450 kronor per dag i stället för 2 000 kr enligt den gamla taxan.

Men bilden som diskuteras är ett Almedalen där priserna sväller. Det konstateras inte bara i den här artikeln?
– Jag vet att det är så och vi har inte lyckats föra ut det här. Det har skapats en viss förvirring. Jag beklagar också att vi varit sena med att kontakta de större mediehusen såsom Aftonbladet om de nya priserna.

När skedde det?
– I början av året.

Hur ser ni på risken att Aftonbladet minskar sin närvaro på grund av den förändrade prisbilden?
– Expressen klarar sig på cirka 35 kvadrat, så det är upp till Aftonbladet att avgöra om de behöver 193.

Mia Stuhre berättar att det låg ett förslag om att ge TV4 och SVT rabatt för markhyra, ett förslag som inte klubbades igenom. Almedalens projektledare refererar till likabehandlingsprincipen och tycker det är olyckligt att Lena Mellins krönika förde fram en bild som hon anser inte stämmer.

– Vi vill ha medierna på plats, det är en del av att Almedalen ska vara en demokratisk mötesplats. Medierna har en jätteviktig roll i hela processen.

Men hur tror du att de ökade priserna, generellt, kan riskera att minska mediernas bevakning under politikerveckan?
– Det är marknaden och efterfrågan som styr boendekostnaderna. Det Region Gotland kan påverka är vad det kostar att hyra mark och den nya prisbilden gör det möjligt för mindre aktörer att vara på plats. Vi kan inte särbehandla vissa mediehus.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

AlmedalenAftonbladet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.