onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Amanda Oxell: "SVT och Thomas Hall, ni är fega"

Publicerad: 10 augusti 2018, 12:58

Amanda Oxell riktar hård kritik mot SVTs beslut om att låta Anton Magnusson delta i "Släng dig i brunnen". "Många verkar tro att det handlar om att skydda yttrandefriheten. Vilket skämt", skriver hon bland annat.

Ämnen i artikeln:

Thomas HallSVTAmanda Oxell

AH

Alex Hartelius


Kontroversen kring Anton Magnusson kan inte ha undgått någon. Komikern, som titulerar sig själv provokatör, tjänar bland annat pengar på att skriva och framföra satiriska låttexter med starka skildringar av sexuellt våld riktade mot kvinnor och barn. Homosexuella åker också på en känga här och där. Allt under satirens paroll.

I dagarna meddelade SVTs nöjeschef att de har för avsikt att låta Anton Magnusson delta i ett humorprogram som ska spelas in och sändas på tv i höst.

"Det är en del av mitt uppdrag att balansera vår eventuella vilja att provocera i de program jag ansvarar för men det är också mitt ansvar mot publiken att vårt innehåll inte präglas av rädsla och feghet". Så säger Thomas Hall, nöjeschef på SVT.

Och jag kan inte låta bli att fundera kring huruvida nöjeschefen Thomas själv förstår vad det egentligen är han förmedlar.

Det hade varit en sak om han i sitt uttalande understött sitt beslut om att låta komikern delta med resonemanget om att Anton Magnusson är en lysande satiriker. Men det gör han inte.

Tvärtom insinuerar Thomas Hall starkt att han väljer att låta Anton Magnusson delta av den enkla anledningen att han inte vill visa sig rädd eller feg. Han hintar om att han inte vill ge vika för internetmobbar. Detta gör SVTs beslut väldigt problematiskt då det inte är fattat i enlighet med dess uppdrag mot allmänheten. Man har frångått grundläggande värderingar för att statuera exempel.

Det jag inte kan låta bli att fråga mig är varför SVT väljer att statuera exempel åt det håll de faktiskt gjort. Istället för att ta ställning mot normaliserandet av sexuellt våld mot kvinnor och barn har de tagit ställning för de män som ser det som en mänsklig rättighet att få bli lämnade ifred och påhejade av andra män när de skämtar om sexuellt våld mot kvinnor och barn.

Så varför tog de detta beslut? Många verkar tro att det handlar om att skydda yttrandefriheten. Vilket skämt.

Yttrandefriheten har inte det minsta med saken att göra. Varför? Jo, för att det faktiskt inte är en mänsklig rättighet att delta i ett humorprogram som sänds på tv. Det är inte heller censur att få sina låtar borttagna från en kommersiell plattform som Spotify. Det är absolut inte en inskränkning av yttrandefriheten att bli synad i sömmarna när man skämtar grovt om våldtäkt och pedofili.

Och allt detta vet SVT. Därför kan vi med lite större säkerhet anta att detta är just ett statuerande exempel. Att SVT köpt myten om den ONDA internetmobben (som kämpar för allas lika värde "aka" jämställdhet) med hull och hår. Ingenting i Thomas Halls uttalande eller SVTs beslut visar på något annat. Vi som uttrycker en åsikt som utmanar normen, vi är helt plötsligt en galen mobb.

Eller så tycker de helt enkelt att det är helt okej att tjäna pengar på att normalisera våldtäkt och pedofili och vill associeras med personer som gör det.

Det sorgliga i det här är att SVT antagligen trodde sig stå pall för en internetmobb. Men istället gav de vika för en annan, mycket starkare och mer etablerad mobb. Och glömde sakfrågan och ert eget uppdrag på vägen.

SVT och Thomas Hall, ni är fega. Det har ni bevisat genom detta.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev