söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Amazon säkrar rättigheter till Premier league

Publicerad: 7 juni 2018, 14:28

Foto: Peter Woodentop

Efter många och långa spekulationer har Amazon som första nätjätte säkrat sändingsrättigheter för en av världens mest eftertraktade ligor.

Ämnen i artikeln:

SporträttigheterAmazonPremier LeagueMediaMedier

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Det har länge spekulerats i om, eller snarare när, de amerikanska nätjättarna Google, Facebook, Amazon och Netflix kommer att ge sig in i budgivningsstriden kring de eftertraktade sändningsrättigheterna för brittiska Premier league.

Sändningsrättigheterna säljs i olika paket, där de fem huvudpaketen såldes redan i februari. De två återstående paketen förblev dock osålda då den brittiska ligan inte fått så mycket betalt som man önskade.

Nu står det dock klart att Amazon köper ett av de återstående paketen för en okänd summa pengar, det rapporterar Financial Times. Affären ger Amazon rätten att sända 20 matcher per säsong, fördelade på en veckoomgång samt en omgång på en brittisk röd dag.

Amazon vann tidigare i år budgivningsstiden med Sky om att sända tennisens ATP-tour på den brittiska marknaden. På den amerikanska marknaden har man även köpt rättigheterna att sända NFL-matcher på torsdagar de kommande två säsongerna.

Även andra nätjättar som Facebook och Twitter har de senaste åren säkrat mindre rättighetspaket runtom i världen.

Sporträttigheter är en av de viktigaste orsakerna till varför kunder väljer att teckna abonnemangsavtal med en viss tv-distributör och priserna har de senaste åren stigit kraftigt, så även i Sverige.

Ett undantag från de kraftiga prishöjningar var dock årets budgivning för rättigheterna mellan 2019 och 2022. Till följd av att Sky, som sänder en absolut merpart av matcherna, och British Telecom (BT), ingått avtal om att erbjuda varandras kanaler i sina paket undvek de en upptrissad budgivning.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev