Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Amelia Adamo: ”Jag säger som Herlitz – man ska sluta på topp”

Publicerad: 1 mars 2016, 09:22

Några av Amelia Adamos 150 omslag för M Magasin.

Efter tio år som chefredaktör på M-magasin lämnar Amelia Adamo posten och lämnar över till Åsa Lundegård. – Jag säger som Gunilla Herlitz, man ska sluta när man är på topp, säger Amelia Adamo.

Ämnen i artikeln:

Amelia AdamoÅsa LundegårdAmelia

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Även om Amelia Adamo lämnar posten som chefredaktörsposten lämnar hon inte tidningen. Hon kommer fortfarande ha en roll i arrangemang som har med M-Magasin att göra och räknar med att jobba halvtid med M-Magasin framöver.

Varför väljer du att sluta som chefredaktör nu?
– Vi hade ett bra resultat 2015 och tillhör toppen av tidningarna på Bonnier Tidskrifter. Och jag är ju varumärkessynlig fortfarande – så det här är inte fullt så dramatiskt, säger Amelia Adamo.

Hur länge kommer du att jobba halvtid?
– Året ut, men sedan kommer jag att fortsätta som varumärkesambassadör. Inte som fast anställd, utan på mer lösa boliner.

Hur har medarbetare tagit beskedet?
– Min redaktion fungerar som de flesta andra. De tycker att det är jobbigt med förändring, men tycker samtidigt att förnyelse är roligt. Allt varar inte i all evighet – då är man glad att den nya chefredaktören är Åsa Lundegård.

Amelia Adamo hyllar Åsa Lundegård som en utmärkt tidningsmakare. Hon kommer närmast från en roll som chefredaktör på Amelia.
– Hon har bra målgruppsfokus och förstår kvinnor. Hon har en tonalitet och ett öra för vad kvinnor behöver. Hon är också en socialt engagerad person – och då menar jag inte att hon sitter på Facebook. Hon är engagerad i hur människor har det, säger Amelia Adamo och fortsätter:

– En annan viktig sak är att hon har uppnått den aktningsvärda åldern av 52, annars skulle hon inte få ta över. Hon har blivit mormor och därför kommit till en fas då livet förändras. Som redaktör på M-Magasin tror jag att man kan ha nytta av att själv befinna sig där.

Hur ser tillbaka på tiden som chefredaktör?
– Det har varit en fantastiskt rolig resa. M-Magasin har en målgrupp som inte varit etta på medieförmedlarnas lista, utan har setts som ganska ointressant. Men jag såg ganska tidigt att det inte bara var jag som var som jag – att det fanns en stor grupp kvinnor som inte bara ville läsa Allers men som inte hade något annat forum.

Hittills har det blivit 150 omslag med Amelia Adamo på. Och fler ska det bli. Amelia Adamo ska fortsätta synas på omslaget – i alla fall en tid framöver.
– I början var det inte tänkt att jag skulle fronta alla omslag – men sen gick det inte att kliva av. Jag betraktar mig som programledare och när man öppnar tidningen har man alla gästerna. Det handlar inte om att vara egoistisk – utan det är en affärsmetod som har visat sig vara bra.

Vad är du mest stolt över under din tid som chefredaktör?
– Att jag har gett så många kvinnor råg i ryggen. Det finns så många 55 plussare där ute som känner att arbetsmarknaden inte vill ha dem – och kanske inte heller kärleksmarknaden. Jag har gett dem ett värde.

Vad ska du göra nu?
– Jag ska ägna mig åt den fria tiden som jag drömmer om – oavsett om det handlar om att hämta mina fem barnbarn på dagis, eller att kunna gå på bio klockan två om dagarna. Sen ska jag inte ha så bråttom. Jag vill slippa behöva rusa.

Du är så starkt förknippad med M-magasin. Hur ser du på risken att läsare lämnar tidningen i samband med att du slutar som chefredaktör?
– Eftersom jag stannar kvar på tidningen tror jag inte att den risken är så stor. Det viktigaste är att tidningen kommer att fortsätta stå på läsarnas sida. Och det kommer den med Åsa Lundegård som chefredaktör.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev