Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Amelia lanserar serie om utbrändhet – får kritik

Publicerad: 31 maj 2016, 10:23

Isabel Boltenstern kritiserar Frida Boisen.

Foto: Linnea Kihlström/Ylwa Yngvesson.

En kvinnosjukdom, skriver Bonnier Tidskrifters Frida Boisen i en krönika som presenterar Amelias redaktionella satsning på utbrändhet. Det har fått programledaren Isabel Boltenstern att se rött. – Det är extremt missvisande och felaktigt, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Isabel BoltensternFrida BoisenAmelia

För att uppmärksamma att 32 000 personer i Sverige drabbas av utmattningssyndrom varje år i Sverige, väljer Amelia att lyfta frågan i artikelserien #utmattad. Serien lanserades under måndagen, och har fått många positiva reaktioner. "Otroligt bra att ni lyfter det här ämnet", säger en av rösterna på Twitter.

Men alla är inte lika välvilligt inställda till satsningen. Isabel Boltenstern, programledare på Discovery och Eurosport, tycker att det är problematiskt att Frida Boisen, digital chef på Bonnier Tidskrifter och ansvarig utgivare på Amelia.se, benämner utmattningssyndromen som en kvinnosjukdom.

– Först och främst förstår jag inte syftet med att könsbestämma en sjukdom, speciellt inte när man då i samma veva exkluderar en så stor del människor. Amelia hänvisar till statistik som säger att 2 av 3 drabbade är kvinnor, och jag tycker inte att det ger belägg för att kalla det en kvinnosjukdom. Lägg därtill ett mörkertal och en samhällskultur där psykisk ohälsa skuldbeläggs – vad säger då den där statistiken? säger hon.

Isabel Boltenstern har själv varit drabbad av utmattningsdepression och varit öppen med det i media. Hon säger sig ha fått mejl från både män och kvinnor som berättar om sina tillstånd.

– Vad jag fann anmärkningsvärt var hur de män som kontaktade mig skrev om skulden och skammen de upplevt. Några hade inte ens berättat för sin familj eller sina vänner att de känt symptomen eller fått diagnosen, för de tyckte det visade ett tecken på svaghet. Här tycker jag att Amelia tyvärr gör dessa män en otjänst genom att kalla deras sjukdom för en "kvinnosjukdom" till ingen nytta, säger hon.

Kan du se en poäng i att de benämner utmattningssyndrom som en kvinnosjukdom i och med att fler enligt statistiken de hänvisar till visar en övervikt av kvinnor?
– Jag tycker det är jättebra av Amelia att lyfta frågan om utmattningssyndrom och dra fram djävulen i ljuset, men jag ser faktiskt ingen anledning att kalla det "Sveriges nya kvinnosjukdom" eftersom det inte är en kvinnosjukdom. Så länge både kvinnor och män fysiskt och psykiskt kan bli, och blir drabbade – varför ens göra uppdelningen?

Hon tror att Amelias benämning kan leda till att fler män ignorerar sina symptom, eftersom de tänker att utbrändhet inte drabbar dem – utan kvinnor.

– Samtidigt som det bygger på skuldkontot ytterligare när man signalerat att män inte blir drabbade. Vad vi behöver är ju en total öppenhet och acceptans, och framför allt kunskap om att alla kan bli drabbade oavsett kön, ålder, yrkesgrupp och personlighetstyp. Som sagt är det jättebra att Amelia lyfter frågan om utmattningssyndrom, men varför inte föra det för alla?

Frida Boisen håller inte med om kritiken och svarar på våra frågor i ett mejl. Hon valde att benämna utmattningssyndromet som en kvinnosjukdom baserat på statistik från Socialstyrelsen.

Kristina Glise på institutet på stressmedicin i Göteborg, är en av flera experter som bekräftar detta. Hon beskriver att det är "den duktiga, ambitiösa kvinnan med drag av perfektionism som drabbas."

Behövdes en sådan benämning?
– Ja, det är viktigt att lyfta utmattningssymtom som en ny kvinnosjukdom. 56 nya kvinnor drabbas av det här helvetet varje dag. Tabut kring utmattningssymtom är stort. Det är inte första gången en sjukdom där kvinnor drabbas mest, prioriteras ned när det gäller resurser och satsningar. Vi behöver lyfta den här frågan för att få till förändring.

Isabel Boltenstern menar att det kan finnas kulturella skillnader mellan könen som gör att män inte vågar prata om det lika öppet som kvinnor gör. Hur ser du på den aspekten?
– Visst finns det skillnader mellan könen när det kommer till psykisk ohälsa - och självklart är det viktigt att ALLA vågar prata om psykisk ohälsa. Sen kan man ställa andra viktiga följdfrågor kring varför skillnaderna mellan könen finns. Varför drabbas kvinnor oftare? Är det för att kvinnor tar ett större ansvar i hemmet och lägger mer arbetstimmar där?

Finns det anledning till självkritik från er sida för att ha titulerat utmattningssyndromen en kvinnosjukdom?
Den respons jag personligen fått från såväl kvinnliga som manliga läsare av artikelserien är ett stort TACK och ÄNTLIGEN! Det är enormt viktigt att vi bryter tabut kring utmattningssymtom.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.