Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Amerikansk media till attack mot Bill O´Reilly

Publicerad: 3 juni 2009, 06:37

I söndags mördades abortläkaren George Tiller och nu hävdar amerikansk media att Fox News högerprofil Bill O´Reilly är delansvarig för mordet. Men O´Reilly backar inte utan anklagar sina motståndare för att politisera en tragedi.


George Tiller blev skjuten under söndagen när han besökte sin kyrka i Wichita. En misstänkt gärningsman, med koppling till antiabortgrupper, är gripen.

Abortläkaren har under flera år varit hatobjekt för den kristna högern och konservativa mediekommentatorer. Tiller drev en abortklinik, inriktad på sena aborter, mitt i Bibeldeltats Kansas.

En av de häftigaste kritikerna har varit Fox News arrogante högerprofil Bill O´Reilly. Vid ett radioframträdande 2006 sa han ”Om jag fick tag på Tiller – ja, ni vet.”

Sedan 2005 har O´Reilly kallat Tiller, bland annat, för nazist och barnamördare. Enligt nättidningen Salon har Fox högerstjärna attackerat Tiller 28 gånger.
”Det finns ingen annan person som bär så mycket ansvar för att ha skapat bilden av en lös vilde som kan döda barn på grund av stöd från en koalition av kulturelit, politiker och sekulära journalister”, skriver Salon.

Flera tidningar och sajter, som Daily Kos och Huffington Post har framfört liknande anklagelser.

I måndags kväll gjorde O´Reilly sitt första officiella framträdande, i sitt eget program O´Reilly Factor, och han påpekade att det aldrig är acceptabelt att ta lagen i egna händer. Sedan gick han direkt till motattack på sina kritiker.
”När jag hörde om mordet på Tiller visste jag att fanatiska abortanhängare och Fox News-hatare skulle försöka lägga skulden på oss. Det var precis vad som hände.”

George Tillers familj har bett om att inte politisera tragedin som drabbat dem vilket O´Reilly nu hävdar är precis vad vänsteraktivister i media försöker göra.

O´Reillys ideologiska motpol på amerikansk kabel-tv, Keith OlbermannCNBC, fortsatte med kritiken av O´Reillys hatiska angrepp på Tiller i går kväll och krävde att Fox News ska sättas i karantän. Olbermann brukar roa sig med att ironisera och kritisera O´Reilly i sitt program. Men nu lägger han ned den delen i programmet eftersom han inte anser det går att skoja om O´Reilly efter mordet på George Tiller.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln: