Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Analytiker varnar: Skulder kan sänka Netflix

Publicerad: 31 juli 2017, 11:03

Ett av Netflix flaggskepp: House of cards.

Netflix skuldberg växer och ligger nu på drygt 20 miljarder dollar – motsvarande nästan 167 miljarder kronor. Om användartillväxten planar ut hotas hela företagets framtid, varnar analytiker.


Ämnen i artikeln:

NetflixStreaming

Netflix presenterade en rapport i helgen som visar att antalet användare fortsätter att växa. Under det senaste kvartalet låg tillväxten på 25 procent, vilket gav 104 miljoner betalande kunder globalt.

Men allt är inte guld och gröna skogar. Netflix har nämligen ett snabbt växande berg av skulder, visar en genomgång som LA Times har gjort. I den senaste kvartalsrapporten uppgick skulderna till 20,54 miljarder dollar, vilket är en rejäl ökning jämfört med samma period i fjol.

LÄS MER: Rekordkvartal för Netflix

Förklaringen till den ökande lånebördan stavas originalserier – ett område som Netflix satsar stenhårt på för att fortsätta locka nya användare. Under 2017 förväntas streamingtjänsten att spendera åtminstone sex miljarder dollar på nya produktioner. Planen är att hälften av utbudet till slut ska vara eget material.

Det senaste året har Netflix-aktien ökat i värde med 100 procent och framtiden har ansetts se ljus ut, men nu finns det alltså de som hävdar att Netflix är en bubbla.
– Ingen är den dominante spelaren för evigt. Jag tror att de kommer behöva lite tur för att inte drunkna i skulder när tillväxten till slut avtar, säger mediekonsulten Mike Vorhaus vid Magid Advisors till LA Times.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

NetflixStreaming

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.