Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Analytikern: MTG gör vad de kan för behålla det man har

Publicerad: 15 oktober 2015, 06:51

MTG har lagt vantarna på de mest attraktiva och dyraste fotbollsrättigheterna inom den europeiska klubbfotbollen. Förvärven handlar om att motverka tittarflykten till OTT-tjänster, men MTG har också ambitionen att växa, anser SEB:s analytiker Victor Höglund.


Ämnen i artikeln:

FotbollLa LigaMTGMTG TVPremier LeagueSerie A

För fem år sedan knep MTG rättigheterna till Premier League från C More. Koncernen sände sedan tidigare den mest prestigefyllda europeiska klubblagsturneringen Champions League och den brittiska fotbollen kunde ses som en fjäder i hatten med tanke på dess starka förankring bland de svenska tittarna.

När det i början av oktober stod klart att MTG förnyat rättigheterna för Premier League, enligt uppgifter i kamp med TV4/C More och SBS Discovery, ska prislappen ha trissats upp till 500 miljoner kronor per säsong. I veckan presenterade MTG en utökning av sin rättighetsportfölj genom att förvärva sändningstillståndet för italienska Serie A, spanska La Liga och franska Ligue A.

Med köpet äger MTG rättigheterna till alla största europeiska fotbollsligorna med undantag av Bundesliga, vars sändningsrättigheter ägs av Eurosport. SEB:s analytiker Victor Höglund anser att MTG är inne på rätt spår:

– Spontant tycker jag väl att de andra rättigheterna, Premier League och Champions League, är viktigare. Men jag förstår deras strategi kring fotboll och tycker att de gör helt rätt.

Kommer de att hämta in pengarna genom nya intäkter som förvärven genererar?
– Jag tror inte att de kommer tjäna mer pengar. De handlar mer om att de förlorar mindre på ott-trenderna och är ett försök hålla emot rörelsen. MTG gör vad de kan för behålla de kunder och intäkter samt lönsamhet man har men deras ambition är såklart också att växa.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.