Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Anders Gerdin: Det krävs av Jan Helins efterträdare

Publicerad: 15 december 2015, 13:37

Aftonbladets förre chefredaktör tror fokus kommer ligga på det digitala och klickjakten. Samtidigt är han kritisk till hur den nuvarande redaktionsledningen har hanterat papperstidningen.


Ämnen i artikeln:

ChefredaktörAnders GerdinAftonbladetJan Helin

Det har snart gått 8 år sedan Anders Gerdin lämnade över chefredaktörskapet till Jan Helin. När hans efterträdare nu lämnar tror han att det digitala fortsatt kommer att stå i fokus.

– Jag tror att det behövs en person som har tyngdpunkten på det digitala. Papperstidningen är ju nedprioriterad. Personen ska fortsätta utvecklingen av det digitala och skapa journalistik som ger klick.

Bör klicken vara överordnade den agendasättande journalistiken?
– Journalistik ska ju dra trafik, sedan behöver det ju inte bara vara gulliga katter. Nyheter kan också väcka intresse. Men den lättsamma journalistiken och absurditeter får mycket utrymme i dag, både i Sverige och internationellt. Anders Gerdin tycker att Jan Helins efterträdare borde tänka om kring papperstidningen.

– Man ska inte bortse från papperstidningen som fortfarande ger gott om intäkter till Aftonbladet. Man vet inte hur länge papperstidningen kommer att överleva, men så länge det är en viktig annonsaffär och drar på in pengar på lösnummerförsäljning så ska den behandlas varsamt. Digitalt fokus är en sak, men i dag kan man läsa stora genomgångar av gårdagens webbnyheter i papperstidningen dagen efter. I stället borde man ta storyn vidare, annars blir det helt ointressant för läsarna, säger Anders Gerdin och fortsätter:

– Det man har gjort är att man ser papperstidningen som en segmenterad affär för äldre läsare som de tror inte läser tidningen på nätet. Det är nonchalant.

Hur tror du att Schibsted tänker kring en efterträdare?
– Vi vet ju inte om det blir en publisher. Spontant tror jag inte att de söker någon intern lösning. Den enda jag kan tänka mig från Schibsted Sverige är Fredric Karén. Thomas Mattsson kanske är intresserad (skratt).

Om man ser till Aftonbladets satsning på tv borde de inte söka efter en chefredaktör med tv-kunnande?
– Jag tror inte det är sannolikt att man tar en person från tv-kanalerna. Jag tror den bästa lösningen är att ta en vd och chefredaktör. Helst skulle man ju ta en person som kan allt, men det finns inte så många med den kompetensen i Sverige.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.