Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Anders Öhlund vinner #Guldkrattan

Publicerad: 21 november 2013, 10:12

Anders Öhlund – glad pristagare.

Foto: Andreas Elgstrand.

Hans bevakningsområde är halva Sverige. Han lämnade chefskarriären och stugvärmen på SVT för att göra det han gillar mest: vara ute och träffa folk. Som fältreporter på Rapport har han just återvänt från stormen Hildes härjningar i Norrland. SVTs Anders Öhlund är vinnare av #Guldkrattan 2013.


Ämnen i artikeln:

Guldkrattan

Anders Öhlund tog emot priset på Resumés redaktion i Stockholm på torsdagsförmiddagen. På vägen hem stannar han i Gävle och gör en grej på julbocken i Gävle.  

Han kör tjänstebil – en Ford Mondeo – som  ”tyvärr inte är fyrhjulsdriven”. Han är fältreportern personifierad.

– Jo, jag driver firman i bilen och mobilen. Det blir 4 000 – 5 000 mil på vägarna per år. Vi har ju rätt långa avstånd, säger Anders Öhlund.

Som SVT-reporter har han myntat uttrycket: ”En timme på redaktionen är en förlorad timme”. Annorlunda uttryckt att nyheter och nyhetsinslag inte skapas vid ett sammanträdesbord. För en tv-reporter duger det heller inte att sitta vid telefonen.

– Vi måste ha bilderna. Numera plåtar jag själv. Men det här är det roligaste jag gjort som reporter. Det är hemskt rolig att få vara ute och träffa folk.

Bevakningsområdet går från söder om Sundsvall, ibland ännu längre ned, upp till Treriksröset och Haparanda.

– Jag brukar säga att det omfattar allt norr om Nortull. Och det får ju gärna vara något med det mest exotiska: lite renar, fjäll och kanske en gruva, så bilden av Norrland bekräftas...

Anders Öhlund började som ung radskrivare på lokaltidningarnas sportredaktioner, hamnade sedan på Sveriges Radio och fortsatte till tv.

I tre år jobbade han på Aktuelltredaktionen i Stockholm som politisk reporter, en kväll blev han inringd till redaktionen. Statsminister Olof Palme hade skjutits i centrala Stockholm.

– Jag var på mordplatsen och åkte sedan till Ingvar Carlssons presskonferens. Men jag hade jäktat iväg och glömde bältet i byxorna. Så mitt i dramatiken fick jag hålla uppe byxorna.

– Dessutom slogs kameran ut när vi intervjuade Ingvar Carlsson. Vi fick be honom ta om intervjun, men det gjorde den faktiskt bättre. Det brukar alltid gå att lösa på något sätt.

Han fortsatte som nyhetschef på SVT i Falun, men lockades till hemtrakterna (han är född i Skellefteå) och jobbet som riksreporter för halva Sverige.

– Det har jag hållit på med nu i 15-20 år och det är det bästa jobbet man kan ha. Men jag brukar göra ett inhopp i Stockholm på somrarna. Stockholm och skärgården är fantastiskt på sommaren. Jag fattar inte stockholmare som åker därifrån då.

Då kan han exempelvis som i somras dyka upp som programledare i ABC-Nytt. Men annars innehåller Norrlandsbevakningen en hel del dramatik.

– En gång var jag nere i Kirunagruvan med en informatör som var osäker på vägen. Det är miltals väg därnere och vi åkte helt fel. Märkligt nog fungerade telefonen så vi kunde slussas rätt.

Som riksreporter på SVT har han två kollegor i Göteborg och två i Malmö.

– Jag tror SVT får ut ganska mycket av oss. Det är tuffare på tidningarna med lokal bevakning. Där har de tidigare riksredaktörerna nästan försvunnit.

Däremot noterar han att mötesintensiteten ökat betydligt. Då är det skönt att vara sin egen redaktion.

Fast hans yrkeskarriär kunde tagit en helt annan vändning. 1990 slutade Marita Ulvskog som Ingvar Carlssons pressekreterare. En dag ringde telefonen.

– Han presenterade sig som Ingvar Carlsson. Men jag trodde det var Alf Lundqvist (SVT-kollega) som alltid brukade ringa och skämta. Så när han frågade om jag ville bli pressekreterare tog jag det inte på allvar.

– Sedan träffade jag Carlsson, men tog inte jobbet. Och jag har haft det trevligt ändå.

Till sist: När man söker på dig i artikelarkiven hittar man en nyhet med den fantastiska rubriken "Mus härjar i tv-hus". Berätta!
– Jo, jag hoppade in som programledare när Västerbottensnytt startade. I den vevan byggdes tv-huset om i Umeå. När vi körde ett inslag såg jag en mus springa omkring på golvet. Jag funderade på om jag skulle drämma till den med skon eller något. Men den sprang in i ett utrymme.

– Efteråt trodde ingen mig när jag berättade om musen. Men dagen efter dök den upp på nytt. Fast den var rätt ofarlig, den där musen, säger Anders Öhlund.

Anders Öhlund, SVT Norrlandsreporter, är vinnare av Guldkrattan 2013

Motivering:

Han har just återvänt från stormen Hilde. Anders Öhlund är ständigt på resande fot, ständigt med där det händer. Han levererar alltid och gör jobben, och han gör det med sådan iver att han ibland blir tvångskommenderad på semester. Han täcker ett område stort som ett centraleuropeiskt land, men kan Norrland utan och innan på sina fem fingrar och fyra vinterdäck. Längs Norrlandskusten kommer nu ett mullrande bifall: Äntligen!

Tidigare Guldkrattevinnare

2004: Tommy Schönstedt, Expressen
2005: Svante Lidén, Aftonbladet
2006: David Baas, Metro (numera Expressen)
2007: Göran Åhgren, SVT
2008: Ingvar Hedlund, Expressen
2009: Elisabet Höglund, (då TV4)
2010: Kerstin Holm, SVT
2011: Lennart Modig, TV4
2012: Karin Henriksson, SvD

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Guldkrattan

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.