Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Ändra sig en gång är pinsamt – två gånger är offentligt självmord”

Publicerad: 13 september 2016, 11:37

Sofia Wadensjö Karén om turerna kring Bokmässan och hur det har blivit pinsamt att inte vara tvärsäker.


Ämnen i artikeln:

Sofia Wadensjö KarénBokmässan

Jag läser ett inlägg av någon som tvärsäkert argumenterar för sin åsikt. Och jag håller med, känner att "exakt så här tycker jag också".

Men.

Några dagar senare läser jag någon annan som är lika tvärsäker. Problemet är bara att åsikten går stick i stäv med det första jag läste. Än en gång håller jag med, men den behagliga känslan uteblir. "Exakt så här tycker jag ju ... eh ... också." Hur är det möjligt?

Vet jag inte vad jag tycker?

Obehaget, skammen, att medge detta till och med inför mig själv. Det har blivit pinsamt att inte vara tvärsäker. Det är inte längre föredömligt att ta in olika åsikter för att, så småningom, försöka skapa sig en egen hållning – eller kanske till och med ändra en tidigare ståndpunkt.

Läget har aktualiserats de senaste dagarna i och med bokmässans ja ... som blev ett nej ... och som därefter blev ett ja igen. Fördömandena lät inte vänta på sig. Pinsamt svajigt, total avsaknad av ryggrad och obefintlig analysförmåga hos bokmässans ledning. Och visst var själva hanteringen olycklig.

Men.

Velandet och processandet i sig verkade för många vara skäl nog att idiotförklara bokmässecheferna. Även de som, liksom jag, ansåg att utestängandet av Nya Tider var felaktigt tyckte ändå att bokmässans ledning borde ha hållit fast vid beslutet, att det hade varit mer hedervärt – än att de ändrade sig igen. Det är inte svårt att föreställa sig desperationen hos Maria Källsson och hennes medarbetare. Att ändra sig en gång är pinsamt, att ändra sig två gånger är ett offentligt självmord.

Men det kan kanske även vara något annat.

I vårt alltmer polariserade debattklimat, där drivkraften att misstolka och misskreditera meningsmotståndaren ofta är starkare än att försöka förstå och uppriktigt pröva hens åsikter, ska det mycket till innan någon vågar ändra sig. Det ingår liksom inte. Inte heller öppna, sökande resonemang. Att inte vara tvärsäker har blivit pinsamt.

Vi skulle därför kunna välja att fokusera på något helt annat när bokmässeledningen, för andra gången, väljer att krypa till korset. Vi kan välja att se ett fullt naturligt sökande och processande i en svår fråga. Vi kan välja att se mod när de inte till varje pris väljer att försvara och hålla fast vid tidigare beslut.

Synd bara att de inte öppet har vågat stå för sina tvivel och sitt reflekterande. Det hade varit än större – och dessutom helt nödvändigt i en tid som vår.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.