Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Anette Novak slår tillbaka mot medierna

Publicerad: 4 januari 2016, 07:02

Medieutredaren ifrågasätter rapporteringen, Facebook censurerade staty och minister kallade journalist för "galen häxa". Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

MedieutredningenAnette NovakFacebook

Anette Novak slår tillbaka mot medierna
Medieutredningen har tidigare kritiserats av flera tunga mediechefer, däribland Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, Mittmedias redaktionella chef AnnaKarin Lith och Aftonbladets tv-chef Jan Scherman. Men i en intervju med Svenska Dagbladet säger utredaren Anette Novak att den övergripande bilden av deras arbete tvärtom har varit positiv. Istället vänder hon sig mot medier som har valt att förmedla kritikernas röster.

– För mig personligen har det varit lärorikt eftersom man ser hur medierna tappar professionaliteten när de själva är berörda av någonting. Vi mäter allt som skrivs, är det positivt eller negativt? Vi ser sånt. Jag möter väldigt många reportrar som säger "Det har varit väldigt mycket kritik mot medieutredningen". "Jaha", säger jag. "Vadå mycket? Vad har du för siffror på det? För jag mäter det här. Jag ser att vi har fler positiva röster om medieutredningen än negativa så jag kan inte gå med på att svara på den frågan". Det går fort så man baserar inte längre saker på verifierade fakta utan man känner hur det är och sedan säger man det, menar Novak.

Hon lyfter också fram skillnaden mellan hur mycket utrymme medieutredningen har fått jämfört med andra statliga utredningar.
– De andra ligger och guppar på nollstrecket. Vad betyder detta? Det betyder att medierna använder sina egna plattformar för att prata i egen sak. Vad ger det för signal till allmänheten? Det ger inget förtroende. Skulle stålindustrin fått in lika många debattartiklar som har skrivits om medieutredningen? Om vi inte tror det har vi gynnat vår egen industri. Är det ett bra beslut "frågetecken".

Staty för naken för Facebook
Den välkända statyn "Den lilla sjöjungfrun" i Köpenhamn var för naken för Facebook. Åtminstone enligt S-politikern Mette Gjerskov som enligt egen utsago nekades att lägga upp en bild på den.
– Det är fullständigt löjligt att de nekat ett inlägg med en bild på Danmarks nationalklenod. Det är frågan om lite hud på en staty i Köpenhamns hamn, säger hon till Ekstrabladet.

Minister kallade journalist "galen häxa"
Autraliens invandringsminister Peter Dutton kallade en reporter för "galen häxa" i ett sms. Det är den andra händelsen på kort tid där en minister är i blåsväder på grund av sitt beteende mot kvinnor och nu kräver oppositionen att premiärminister Malcolm Turnbull uttalar sig.
– Han måste träda fram och förklara om det här beteendet är acceptabelt, säger senatens oppositionsledaren Penny Wong till Sydney Morning Herald.

Polens nya medielagar kritiseras
Nyligen införde Polens parlament en medielagstiftning som ger regeringen direkt inflytande över landets public service-medier. Bland annat får nu finansministern matken att utse och avsätta chefer. I helgen meddelade fyra välkända polska tv-chefer vid TVP att de lämnar sina tjänster i protest mot den nya lagstiftningen, och EU:s kommissionär för mediepolitik varnar Polens regering för att de nya reglerna kan leda till att landet förlorar rösträtten i EU-rådet, skriver DN.

Nätattack mot Beck-släppet
På nyårsdagen hade den nya Beck-filmen premiär på CMore. Men flera sugna tittare stötte på problem eftersom streamingplattformen utsattes för en ddos-attack under kvällen. Störningarna ägde rum mellan 23.40 och 03.30 på nyårsdagen, enligt Nöjesbladet.
– Filmen är så pass populär och man kan se den mitt i natten. Så det var folk som reagerade även då. Och det är fullt förståeligt, säger Mona Holmquist på C Mores presstjänst till tidningen.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.