Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Anette Novak svarar kritikerna

Publicerad: 26 maj 2015, 13:18

Anette Novak

Foto: Swedish ICT

Expressens chefredaktör och flera andra har gått hårt åt den nystartade mediutredningen. Men själv säger Anette Novak att det är för tidigt att fälla några domar.


Ämnen i artikeln:

MedieutredningenAnette NovakThomas MattssonExpressen

Medieutredningen har haft sitt första samråd med branschföreträdare. Men sättet som utredningen arbetar på får redan kritik. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, som själv inte var på samrådet, är en av de mest högljudda kritikerna. Så här skrev han på sin blogg:

"Samrådet i Husby handlade dessvärre inte om att lyssna på branschens behov (...) Istället fick de var på samrådet lyssna på ett antal "inspirationsinspel", som vore de elever på en folkhögskola som kom till en grundkurs i journalistik."

Medieutredaren Anette Novak beklagar att Thomas Mattsson inte själv var på samrådet och hon konstaterar att flera av dess kritiker inte var på plats.

– Men självklart kommer vi att utvärdera det första samrådet för att se vad vi kan göra bättre. Innan den utvärderingen är klar är det för tidigt att säga att det var dåligt, säger hon.

Några menade att samtalsledarna inte var tillräckligt kompeteneta?

– Alla bordsvärdar hade komptens inom sitt område men en del av deltagarna ville diskutera andra ämnen. De körde sin egen agenda och då är det klart att det blev problem.

Varför vill du inte ha enskilda möten med de stora mediehusen?

– Eftersom utredningen ska ha medborgarna i centrum så är det viktigt med transparens. Då är inte enskilda, slutna möten i separata rum den bästa lösningen. Jag vill värna utredningens oberoende.

– Men jag lyssnar på alla som kommer med synpunkter. Thomas Mattsson är välkommen på nästa samråd.

Kritiken handlar också om att utredningen inte har fått tillräckligt med resurser?

– Tittar man på direktiven och de viktiga värden som står på spel kan man ju tycka att vi skulle kunna utreda hur länge som helst. Men vi har väldigt ont om tid. EU kräver att vi ändrar på presstödssystemet redan under slutet av 2016.

Vad betyder det att tonläget om medieutredningen är så högt?

– Jag förstår att det finns en nervositet kring de här frågorna. Det är mycket som står på spel. Många ser oroväckande tendenser i sina kvartalsrapporter. Men jag hoppas att vi kan få lite arbetsro, vi jobbar febrilt.

Mika Wallgren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.