Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ann Heberlein rasar mot Sydsvenskan – avslutar samarbetet

Publicerad: 24 maj 2016, 14:36

Foto: Wikimedia Commons

Ann Heberlin bryter sitt mångåriga samarbete med Sydsvenskan. Orsak: hon menar att kulturchefen Rakel Chukri ska ha bett henne att undvika skriva kritiskt om Islam. Det förnekar Sydsvenskans kulturchef.


Ämnen i artikeln:

Ann HeberleinSydsvenskanFacebookRakel Chukri

Sedan år 2002 har Ann Heberlein frilansat för Sydsvenskans kulturredaktion, ett samarbete som fick ett slut idag. I ett Facebookinlägg på hennes privata sida skriver Ann Heberlein att hon har valt att sluta på grund av meningsskiljaktigheter mellan henne och kulturchefen Rakel Chukri. Vidare skriver hon: "Min självrespekt förbjuder mig att skriva för en kulturchef som kräver att jag ska undvika specifika ämnen på min privata facebooksida. En del skulle kalla det censur."

Men de påstådda meningsskiljaktigheterna är inte något Rakel Chukri vill kommentera.

– Jag brukar inte kommentera diskussioner jag har med frilansare. Jag kan bara konstatera att det hon skriver om, censur och åsiktsförtryck, det ligger det ingenting i. Hon har inte framfört det här till mig, utan bara skrivit det på Facebook, och jag har svårt att ta det på allvar. Ann Heberlein har skrivit för Sydsvenskan i många år och jag tycker att det är tråkigt att det ska sluta på det här sättet, säger Rakel Chukri.

Ann Heberlein skriver att hon har ombetts undvika specifika ämnen på sin privata Facebook, och i en kommentar utvecklar hon vad för sorts ämnen det var frågan om:

"Kritik mot islam gillas inte. Minsta kritik mot rådande invandringspolitik är problematisk."

Det här är däremot uppgifter som Rakel Chukri avfärdar.

Stämmer det att du har bett henne att inte skriva om vissa ämnen på hennes privata Facebooksida?

– Nej det stämmer inte.

Hur ser du på utgången, att Ann Heberlein har valt att sluta?

– Som sagt, hon har inte ringt mig och pratat så jag har inga kommentarer just nu.

Ann Heberlein och Rakel Chukri har alltså inte varit i direkt kontakt med varandra, och om det är något som överhuvudtaget kommer hända i framtiden är oklart.

– Det får vi se. Jag sköter inte min kommunikation med människor genom intervjuer med till exempel Resumé. Det här är inte en såpa där man väntar på nästa avsnitt, jag ser det inte på det sättet.

Resumé har försökt nå Ann Heberlein för en kommentar.

Louise Lindberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.