Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ann Heberlein: "Skamligt att Rakel Chukri förnekar vårt samtal"

Publicerad: 25 maj 2016, 09:49

Ann Heberlein valde att sluta skriva för Sydsvenskan på grund av meningsskiljaktigheter med kulturchefen Rakel Chukri.

Foto: Wikimedia/Stefan Borgius

Igår förnekade Rakel Chukri Ann Heberleins uttalanden på Facebook, men Ann Heberlein står fast vid sina ord. Hon tycker att Rakel Chukri ska kunna erkänna deras samtal offentligt.


Ämnen i artikeln:

Ann HeberleinSydsvenskanRakel Chukri

Under gårdagen skrev Ann Heberlein i ett Facebookinlägg att hon tänker sluta skriva för Sydsvenskans kulturredaktion där hon har jobbat som frilansskribent sedan 2002. Orsaken uppgav hon att var ett samtal med kulturchefen Rakel Chukri, där Ann Heberlein ombads skriva mindre islam- och invandringskritiska inlägg på sin privata Facebooksida. Det här förnekade Rakel Chukri när Resumé ringde henne igår, vilket förvånar Ann Heberlein.

– Jag tycker att det är oerhört fult av Rakel att säga att hon inte har haft det samtalet med mig. Det står Rakel fritt att kräva det av skribenter, men då tycker jag att hon också ska stå för det i offentligheten, säger Ann Heberlein.

Ann Heberlein har tidigare varit i blåsväder på grund av hennes starka uttalanden om islam. Bland annat skrev hon en gästkolumn, "Vi måste tala om islam", för Göteborgs-Posten tidigare i vår som innehöll faktafel och fick ändras fem gånger. Ett faktafel var att hon påstod att terrorattacker med religiösa motiv skulle ha ökat lavinartat i Europa, men i själva verket har de minskat, enligt Europol.

Enligt Ann Heberlein märkte hon att hennes uppdrag för Sydsvenskan minskade efter att hon skrev en text om övergreppen i Köln i Expressen. Då tog hon upp det med Rakel Chukri, som svarade att de minskade uppdragen berodde på sammanslagningen med Helsingborgs Dagblad. Ann Heberlein menar ändå att inget ändrades efter samtalet.

– Jag fick allt mindre prestigefyllda uppdrag, och när vi senare åt lunch i maj var jag fortfarande frågande. Då visade det sig att Rakel hade läst min privata Facebooksida, och under middagen citerade hon det jag hade skrivit där.

Hon menar att Rakel Chukri hänvisade till hennes inlägg som kritiserade imamen Salman al-Oudas besök i Malmö.

– Hon citerade även en kommentar där jag skrev "importerad tiggare" om eu-migranter. Det tyckte hon var olämpligt och att det var ett SD-ord.

Efter samtalet valde Ann Heberlein att göra som hon blev tillsagd och sluta med sådana inlägg på Facebook.

– Jag blev faktiskt rädd. Jag blev orolig. Men sedan började jag fundera och valde att i protest sluta skriva för Sydsvenskan.

Har du varit i kontakt med Rakel Chukri?

– Jag skickade naturligtvis ett mejl till både henne och andra medarbetare där jag uppgav att jag inte längre tänker skriva för dem. Jag tackade för ett gott samarbete, jag och Rakel har i tiderna haft ett mycket gott samarbete.

Tänker du kontakta dem igen på något annat sätt?

– Jag vill gärna ta det här med Pia Rehnquist.

När Resumé igen kontaktar Rakel Chukri för en kommentar, återkommer chefredaktör och ansvarig utgivare för Sydsvenskan, Pia Rehnquist.

– Jag vill med eftertryck säga att vi, hela ledningen för Sydsvenskan, står bakom det som Rakel sa redan igår. Och i övrigt så är det här ett personalärende för oss och ingenting som vi vill kommentera ytterligare, säger Pia Rehnquist.

Beslutet att sluta skriva för Sydsvenskan bottnar också i att Ann Heberlein inte längre samtycker i det som publiceras i tidningen.

– Jag har inte fått skriva om det jag velat och jag har sett att deras sida har blivit alltmer marginaliserad. Jag känner mig inte längre bekväm i det som publiceras där, jag känner mig ofta generad och illa till mods när jag ser vad som skrivs.

– Det fria samtalet och den fria debatten, det finns inte längre i Sverige. Vissa grupper ska man tydligen skydda till varje pris. Då upplevde jag att jag inte kan vara kvar.

Men hon är ändå tacksam över tiden på tidningen.

– Jag är väldigt tacksam över mitt jobb på Sydsvenskan, inte minst över att ha haft Rakel som redaktör. Hon är en mycket bra redaktör och kulturchef och jag är ledsen över att det har utvecklats på det här sättet.

Louise Lindberg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.