Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Anna Hedenmo: Mediernas beröringsskräck bakom låga förtroendet

Publicerad: 7 juni 2017, 13:22

Anna Hedenmo och Jan Helin.

Foto: Wikimedia Commons och Kristina Sahlén

SVT-journalisten tillika Publicistklubbens ordförande bemöter påståendena från Jan Helin om mediernas förtroedekris.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetSVTAnna HedenmoAgendaJan Helin

I förra veckan skrev Jan Helin en artikel på DN Debatt om de senaste siffrorna från SOM-insititutet som visar att över hälften av befolkningen anser att medierna inte säger sanningen om invandring.

"Just nu initieras en hälsosam och nödvändig debatt om detta. Självkritik i journalistkåren är alltid klädsamt och i grunden välgörande. För att undvika att debatten urartar i poserande självspäkning tror jag den behöver börja i ett sakligt svar på en grundläggande fråga: Vad är det som förtigits om invandring? Det ges i diskussionen anmärkningsvärt få konkreta svar på den frågan" skrev SVT:s programdirektör i artiklen.

Jan Helin menade att medierna är utsatta för ett "politiskt tryck och massiv retorik i frågan om muslimsk invandring". Nu får han svar på tal av Anna Hedenmo, journalist och programledare på SVT, liksom ordförande för Publicistklubben. I en debattartikel i Expressen hävdar hon att Jan Helin och andra medier delvis själva är ansvariga för det låga förtroendet för rapporteringen om invandringsfrågan.

Som exempel tar Anna Hedenmo upp när Agenda ställde frågan "Hur mycket invandring tål Sverige?" under en partiledardebatt 2012.

"Vi visste att vår formulering var känslig, invandring och flyktingmottagande diskuterades visserligen ofta även 2012, men det fanns en väldigt tydlig men outtalad regel: den som i den offentliga debatten lyfte frågan om invandringens storlek, var snabbt ute i kylan. Reaktionen efter Agendas fråga blev kraftfull. Inte alls från publik eller politiker, jag minns inte ett enda tittarmail, men från en del inflytelserika medier och enskilda opinionsbildare var domen hård" skriver hon i Expressen.

Agendas frågeställning blev kritiserad av bland annat DN:s chefredaktör Peter Wolodarski och Aftonbladets ledarsida. Samtidigt ville 40 procent av svenskarna begränsa invandringen redan då, enligt samma undersökning.

"Inom journalistiken finns ibland en tendens att tona ner opinionsyttringar som man inte tycker om. Ofta är syftet gott när journalister låter sina egna uppfattningar färga rapporteringen, man vill inte bidra till ett samhälle där grupper ställs mot grupper, och där hatet får fritt spelrum. Men för yttrandefriheten, och för det fria ordet, är det viktigt att vi klarar av att hålla isär våra personliga åsikter och vårt uppdrag som journalister, så länge vår rapportering håller sig inom de pressetiska reglerna om människors lika värde" skriver Anna Hedenmo.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.