Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Anna Lith blev Årets utgivare

Publicerad: 8 april 2016, 09:07

Foto: Pressbild

Hanteringen av mordet på kollegan och journalisten Elin Falk är en starkt bidragande orsak till att Folkbladet Västerbottens chefredaktör får Utgivarnas utmärkelse Mommapriset 2015.


Första gången priset delades ut gick det till Expressens chefredaktör Thomas Mattsson – och det var förra året. Nu är det Anna Lith som på ett utmärkande sätt fattat rätt beslut som utgivare och därmed kan titulera sig historiens andra vinnare av Mommapriset.

Mordet på lokalredaktören Elin Falk i Lycksele tas upp i juryns motivering, som lämnades över av dess ordförande Eva Hamilton.

”Det finns utgivarbeslut som det inte går att förbereda sig på.

När en journalist på den lilla orten mördades försattes såväl redaktionen som samhället i chock.

Årets Momma-pristagare har – som arbetsgivare, vän, del i en polisutredning och framför allt: ansvarig utgivare – i ett exceptionellt läge fattat rätt beslut i varje fråga, och sedan förklarat sina vägval för anhöriga, medarbetare och läsare. Hon har under hela processen från dåd till dom försvarat allmänhetens rätt till opartisk information och samtidigt ända upp i hovrätten med framgång försvarat källskyddet mot polisväsendet.

Anna Lith har i praktisk handling visat på utgivarens stora ansvar, inte bara för det egna mediet, utan för hela förtroendet för journalistiken.”

– Jag är stolt och glad över priset. Tryckfrihetsförordningen är satt under press, vilket tydligt visade sig i det här fallet när okunskapen hos polis och åklagare blottades. Därför känns det bra att källskyddet vinner även när det gäller ett mord. Att värna källskyddet är avgörande för vårt och alla andra redaktioners arbete, säger Anna Lith i en kommentar till utmärkelsen.

Namnet på priset kommer från Margareta Momma, en av Europas första kvinnliga redaktörer.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.