Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Anna Rastner: "Du måste våga vara chef"

Publicerad: 17 augusti 2018, 14:35

Anna Rastner lämnar rollen som programchef på TV4 och blir istället ny utbudschef för UR.

Foto: Andreas Elgstrand

Anna Rastner har under sina 15 år som chef varit med om mycket. Nu berättar hon om sina erfarenheter, hur man hanterar en storm som #metoo och hur det känns att för första gången bli chef för ett bolag inom public service.


Ämnen i artikeln:

Anna RastnerKarriärtipsKarriärURTV4

Anna Rastner har verkat snart 20 år i mediebranschen – varav 15 i olika chefspositioner. Efter en kortare trainee-period på MTG 1999 började hon som reporter för Finansnytt på TV8. Det hann inte ens gå fyra år innan hon befordrades till vd för kanalen.

Sedan dess har hon byggt upp ett cv som programchef för TV8, editionschef för Expressen TV, redaktionschef för digitala medier på Expressen, redaktionell affärsutvecklingschef på Mittmedia, digital programchef för TV4-Gruppen och nu senast programchef för TV4-Gruppen.

– Genom åren har jag lärt mig att det är viktigare vem jag har som chef, än exakt vad som exakt står i min arbetsbeskrivning. Har du en chef som ser dig, förstår dig, kan lyfta dig och släppa fram dig är det så mycket mer värt. Du måste känna att det är en person som inspirerar dig och som du kan lära dig av, säger Anna Rastner, snart ny utbudschef för UR, till Resumé.

Tidigare i år tog tidningen Vi:s förra publisher Sofia Wadensjö Karén över rollen som vd på UR. Sofia Wadensjö Karén är sedan tidigare även styrelseordförande för Utgivarna, en intresseorganisation för svenska publicister, där Anna Rastner med TV4-gruppen ingår.

– Jag har många gånger känt att jag vill jobba med Sofia. Hon är väldigt strategisk, smart, smidig och lyhörd. Jag är imponerad över det arbetet hon gjort på Utgivarna och när hon valde att gå till UR blev det än mer intressant för mig att gå dit.

Förutom att välja sin egen chef har Anna Rastner dragit ytterligare lärdomar och slutsatser under åren.

"Anställ medarbetare som har kunskaper som du inte har"
I ett medielandskap i ständig förändring gäller det att hitta kompetenser i samtliga generationer. För att förstå vissa målgruppers mediebeteende krävs att du anställer medarbetare som vet sin generations mediekonsumtion.

– Det handlar om att våga ta in personer som kan saker som jag inte kan, för det stärker mig också. Jag vet att många har lite svårt för det; att man helst vill vara bäst på det man har ansvaret för – men min erfarenhet är att personer med andra kunskapsområden även hjälper mig att bli bättre i min yrkesroll.

Mediebranschens transformation, med nya beteenden och konsumtionsmönster, gör det viktigt att hålla kvar i det traditionella innehållsmakeriet. Samtidigt är det viktigt att få ut innehållet på otraditionella sätt för att nå ut genom bruset, menar Anna Rastner.

– Konkurrensen om människors tid är så otroligt stor idag. Unga befinner sig på helt andra plattformar än äldre och därför är det viktigt att blanda det traditionella hantverksyrket att göra tv med ett nytt konsumtionsmönster.

"Ingen kommer göra jobbet åt dig"
Eftersom Anna Rastner är programchef för en verksamhet som pågår dygnet runt är det viktigt att alltid vara tillgänglig. Samtidigt är det upp till medarbetarna själva att våga visa sina nya och gamla kollegor att man jobbar hårt själv. Det är något som Anna Rastner tycker är genomgående i allt, såväl professionellt som privat.

– Ingen kommer förändra något åt dig, utan du måste driva din egen förändring – vare sig du vill utbilda dig till något eller springa ett maraton.

"Hitta ditt brinn"
Utan en stark drivkraft är det svårt att göra ett bra jobb, menar Anna Rastner. Hon tar journalistyrket som exempel och menar att många väljer yrket på grund av nyfikenhet och viljan att förändra.

– Sen är det viktigt att hitta sitt brinn. Gör man saker som är viktiga för en blir man ofta duktig på det och har samtidigt väldigt roligt. I alla fall om man fungerar som mig, som går igång på bra innehåll, när det händer saker och när det ska fattas snabba beslut.

Då jobbar du väldigt bra under stress?
– Ja, det skulle jag säga. När det går för långsamt och inte händer tillräckligt mycket blir jag lätt uttråkad.

Men det är långt ifrån alla som jobbar bra under stress. Som chef gäller det att överblicka situationen och åsidosätta sina egna egenskaper för att sätta sig in i andras. Det handlar om att känna sina medarbetare väl och veta hur de jobbar samt fungerar i olika situationer.

– Man måste hela tiden vara uppmärksam på hur folk mår. Känner man sina medarbetare väl ser man ganska snabbt om de har för mycket på sitt bord och då försöker jag hjälpa till på bästa sätt.

"Ingen uppgift är för liten för att inte kunna misskötas"
Även när det kommer till konkreta karriärtips gäller det tydligen att hämta inspiration från andra generationers erfarenheter. För att förstå innebörden av "ingen uppgift är för liten för att inte kunna misskötas" måste vi bläddra i historieböckerna och ta del av Anna Rastners farfars råd.

Med en bakgrund inom militären hade hans yrkesroll smittat av sig på hans personlighet. Han var helt enkelt väldigt militärisk, även om han var mycket snäll. Anna Rastner berättar att han brukade dela ut olika uppgifter till människor och när hon en gång klagade på att ansvaret inte var stort nog svarade han: "Ingen uppgift är för liten för att inte kunna misskötas".

– Och fast jag inte var så gammal, kanske tolv, så skrev jag ner det där i en bok och sedan dess har jag alltid haft det där med mig. Jag förstår mer och mer vad han menar. Om jag ger dig en uppgift och du inte tar den på allvar, varför ska jag då ge dig en större uppgift?

Hans militäriska rådgivning går att applicera på en större organisation. I toppen ska en vd fatta ett stort och avgörande beslut, men för att fatta rätt beslut behöver han en grund som andra medarbetare har lagt fram. Anna Rastner anser därför att det inte spelar någon roll om du kopierar papper eller brygger kaffe, det är lika viktigt att göra ett bra jobb oavsett.

Men hur vet man vem som missköter sig?
– Det märker man ju direkt om det inte finns något kaffe!

"Våga vara chef"
Anna Rastners cv vittnar om att det inte är en högoddsare att hon får en ny chefstitel i samband flytten till UR. Skrällen ligger dock i att det för första gången blir som chef inom public service.

Oavsett om det är för en kommersiell kanal eller public service, så gäller det att våga vara chef i tuffa tider och när det stormar.

– Du kan inte gömma dig. Man måste vara där och synlig för sina medarbetare, ta striden och stå upp för dem. Det kan vara utifrån eller inifrån som trycket kommer. Om medarbetarna kritiserar mig ska jag ändå våga vara där.

Anna Rastner har själv varit med om att chefer gömt sig vid tuffa perioder och dragit lärdomen att aldrig agera likadant mot sina medarbetare.

Som chef i 15 år har det uppstått stormar, både mindre och större, men i samband med #metoo förra hösten stormade det mer än någonsin. När folkkäre programledaren Martin Timell anklagades för våldtäkt och dåligt uppförande gentemot medarbetare i samband med inspelningen av Äntligen Hemma, så uppstod en intensiv period för Anna Rastner. Kanalen i sin tur anklagades för att ha mörkat Martin Timells beteende under flera års tid.

– Då kändes det viktigt att hela tiden vara närvarande. Även om det var mycket möten hela tiden så försökte jag ändå hålla kontakt med mina medarbetare.

Den turbulenta perioden gav Anna Rastner flera lärdomar. Hon insåg vikten av att omge sig med människor man kan lita på – både professionellt och privat.

– Det räddar en i såna lägen när man utsätts för hård press och det är inte alltid dem som du tror är dina vänner som finns där, utan det kan vara helt andra personer. De ska man vara väldigt rädd om.

Hon beskriver det interna stödet på TV4 som starkt och att det var ett stabilt team som gemensamt tog sig ur situationen.

– #Metoo var en jätteviktig fråga som kom upp på bordet, men jag tycker samtidigt att medias bevakning gick överstyr i vissa fall och man åsidosatte vissa pressetiska regler i jakt på klick, eller vad man nu ska kalla det, vilket domen från pressens opinionsnämnd visade.

PON fällde tio av de 25 anmälningar som kommit in kring namnpubliceringarna i #metoo. De som man ansåg bröt mot god publicistisk sed var tidningarna Expressen, som fälldes fyra gånger, Svenska Dagbladet två och Aftonbladet, Dagens Nyheter samt Hänt i veckan en gång vardera. I ett av fallen, gällande en publicering i Tidningen Arbetaren, ansågs man ha brutit grovt mot god publicistisk sed.

Enligt Anna Rastner har beslutet om att lämna TV4 inget med den stormiga perioden att göra, utan hon känner att det har blivit dags att prova något nytt.

– Jag har kommit till en punkt i livet där jag känner att jag vill prova att jobba för något nytt och annat än tittarsiffror, intäkter och lönsamhet. På UR finns ett annat syfte och det är något jag tänkt på ett tag. När möjligheten dök upp så ville jag köra, helt enkelt.

Vad är syftet?
– Syftet att vara med och påverka kunskap hos människor för att genom det stärka det demokratiska samhället. Ett väldigt ädelt syfte. Och det brinner jag för.

Fakta / Om Anna Rastner

Ålder:
 46 år
Bor:  Nacka
Familj:  Två barn, sambo

Karriär & utbildning: Stockholms universitet, bland annat statsvetenskap, litteraturvetenskap, etnologi.

Började som journalisttrainee på MTG 1999, därefter reporter, programchef, vd på TV8, TV-chef och redaktionschef för Digitala medier på Expressen, redaktionell affärsutvecklingschef Mittmedia, digital programchef och programchef  på TV4

Medievanor:
Nyheter via DN, TV4, Aftonbladet, Expressen, SvD, P1, CNN. Senaste binge-tittandet: Gråzon på Cmore, dokumentärer överallt de går att hitta. Skulle inte klara mig utan Radio Stockholm och ljudböcker på väg till jobbet.

Förebild: Ser olika styrkor hos olika personer som jag inspireras av: Min svärmor för hennes ”never give up-attityd, min mamma som lärt mig uppskatta naturens helande kraft, min kompis Johanna Öberg för hennes ”hur-svårt-kan-det-vara-attityd och på ett större plan alla som vågar satsa och leva sin dröm. Rent journalistiskt tycker jag att Ester Blenda Nordström inte kan få tillräckligt med erkännande som Sveriges första wall-raffande reporter.

Aktuell: Börjar som Utbudschef på UR i oktober

Alex Hartelius

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.