Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Anna-Stina Atterday vinner Guldkrattan 2015

Publicerad: 19 november 2015, 10:35

Anna-Stina Atterday med VA:s redaktion.

Foto: Andreas Elgstrand.

Veckans Affärers redaktionschef Anna-Stina Atterday kammar hem Resumés pris Guldkrattan 2015 – som varje år delas ut till de hårdast jobbande slitvargarna i mediebranschen.


Ämnen i artikeln:

Veckans Affärer

I dag delas Stora Journalistpriset ut, och som av en slump även Resumés Guldkratta. Priset delas ut för att hylla journalister som gör grovjobbet utan att nödvändigtvis själva vara de som står i rampljuset.

Anna-Stina Atterday har jobbat på Veckans Affärer sedan 1993. I dag är hon redaktionschef på tidningen.
– Jätteroligt, jag är jättestolt, säger Anna-Stina Atterday.

Vad är det som har fått dig att vara kvar på tidningen så pass länge?
– Jag får min tolfte chefredaktör nu (Åsa Uhlin tillträder inom kort, reds.anm.). Det har gjort att det aldrig varit tråkigt. Så fort en ny chefredaktör kommer in så blir det en ny tidning.

Har du någonsin funderat på att sluta?
– Nej.

Hur har du upplevt förändringarna under tiden på VA?
– De har varit jättestora. När jag började skulle Veckans Affärer läggas ned och bli Månadens Affärer. Men det blev inte så. Då var vi 40 personer som jobbade här, med många utrikeskorrespondenter. I dag är vi fyra personer och våra frilansar.

Förutom kratta och ära vinner du också 7 500 kronor, som traditionen bjuder, i 20-lappar. Vad ska du göra för pengarna?
– Jag ska köpa något lyxigt, bara till mig själv. Inga julklappar till barnen. Det kanske blir en tavla, säger Anna-Stina Atterday och tillägger:

– Jag tycker att det var extra roligt att se att alla nomineringar utom en till Guldkrattan, till skillnad mot de till Stora Journalistpriset, utgjordes av kvinnor.

Resumés chefredaktör Claes de Faire kommenterar priset:
– Anna-Stina Atterday är en ytterst värdig vinnare som personifierar de egenskaper som vinnare av Guldkrattan ska leva upp till; hon är en sann doer och slitvarg som i ytterst tuffa arbetsförhållande ständigt kämpar på med bara sina läsares bästa för ögonen. Jag vill rikta ett varmt grattis till Guldkrattans vinnare 2015, en person som jag känner den starkaste beundran för, säger han.

Juryns motivering lyder: "Chefredaktörer kommer och går, kriserna för Veckans Affärer förefaller konstanta. Mitt i allt detta står Anna-Stina Atterday som ett tryggt ankare och en garanti för att tidningen fortfarande kommer ut".

De nominerade i år var Marianne Hasslow på Ekot, skribenten Malin Siwe, SVT-programledaren Suzanne Axell, SVT-korren Erika Bjernström världsreportern Terese Cristiansson på Expressen och Ekots Anton Karis.

Juryn för årets guldkratta är Resumés chefredaktör Claes de Faire, redaktionschef Anders Börgö, och reportrarna Julia Lundin och Yasmine Winberg.

Ämnen i artikeln:

Veckans Affärer

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.