Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Anne Lagercrantz och Maria Groop Russel – nya divisionschefer på SVT

Publicerad: 25 maj 2015, 07:07

Till vänster: Maria Groop Russel. Till höger: Anne Lagercrantz

Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

Anne Lagercrantz och Maria Groop Russel blir nya divisionschefer på Sveriges Television. Vd Hanna Stjärne säger att hon är glad över att ha rekryterat två av Sveriges bästa mediechefer som divisionschefer.


Ämnen i artikeln:

Björn LöfdahlAnne LagercrantzMichael Österlund

Maria Groop Russel har en gedigen erfarenhet av nyskapande tv-produktion och en stark förmåga att driva digital spetsutveckling. Anne Lagercrantz är en av landets skarpaste publicister, som med klok och visionär känsla för publiken har drivit utvecklingsarbete på två av landets största redaktioner, säger SVT:s vd Hanna Stjärne i en kommentar till SVT:s interntidning Vi på tv och fortsätter:

– Tillsammans kommer Anne och Maria att leda arbetet med att utveckla SVT:s redaktioner, digitala projekt och program i publikens tjänst.

Anne Lagercrantz nya uppdrag blir som chef för nyhets- och sportdivisionen på SVT, Hon inleder sitt uppdrag den första oktober, vilket innebär att hon slutar som chef för Ekot på Sveriges Radio. Under rekryteringsprocessen ersätts hon där av biträdande Ekochefen Michael Österlund.

– Det är självklart väldigt tråkigt att Anne slutar, hon har varit en mycket omtyckt chef och har gjort ett väldigt bra jobb under sina snart fyra år på Ekot. Vi önskar henne lycka till på det nya jobbet, säger programdirektör Björn Löfdahl.

– Jag är så glad och stolt över att få leda arbetet med att värna och utveckla SVT Nyheter och Sport. Här görs oerhört skicklig journalistik och programproduktion över hela landet. Men medievärlden befinner sig också i en dramatisk förändring och jag hoppas och tror att mina erfarenheter av förändringsarbete både på Ekot och TV4 kan bli värdefulla i min nya roll, säger Anne Lagercrantz.

Maria Groop Russen är i dag chef för SVTi. Hon börjar på sin nya tjänst som chef för den nya divisionen för digital utveckling och allmän-tv den första september senare i år.

– Jag känner mig fokuserad, taggad och glad inför den nya väldigt roliga och utmanande uppgiften. SVT har kompetenta, kreativa och engagerade medarbetare både inom programproduktionen och digital utveckling. Det ska bli roligt att skapa ett tätare samarbete mellan de båda världarna. Det kommer stärka SVT:s utbud för publikens bästa, säger Maria Groop Russel.

Resumé pekade tidigare ut Anne Lagercrantz och Lena Glaser som hetaste namnen att bli SVT:s nya divisionschefer. Den senare uppgiften stämde alltså inte.

Linnéa Kihlström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.