Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Annie Wegelius är död

Publicerad: 26 september 2017, 09:29

Annie Wegelius blev 58 år gammal.

Annie Wegelius har gått bort, 58 år gammal, efter åtta års kamp med bröstcancer. Men hennes verk lever, SVT1 är Sveriges största tv-kanal. Ingen har bättre förtjänat titeln "tv-drottning".


Annie Wegelius var en svårfångad personlighet, på samma gång glatt utåtriktad och hemlighetsfullt svårbegriplig. Hon värvades till SVT som programdirektör av Eva Hamilton 2007. Då hade hon gjort totalfiasko med kanalen K-World ihop med Maria Borelius, som året innan fått sparken som minister efter bara en vecka.

I företagsledningen satt Annie Wegelius mest och ritade cirklar i sitt dyra anteckningsblock och när hon pratade tappade hon ofta tråden. Glasögonen åkte av och på värre än hos Leif GW Persson. De gamla SVT-byråkraterna skakade på huvudet. Än värre blev det när hennes första programbeställning var det vida utskällda humorprogrammet "Ballar av stål".

Men det skulle visa sig att vd Eva Hamilton visste vad hon gjorde och Wegelius vad hon ville. SVT hade blivit omkörda av TV4 och den chockade ledningen tvingats skapa den utbudsstrategi statstelevisionen i sin dominans klarat sig utan i 50 år: "Expandera digitalt, koncentrera broadcast och se till att SVT1 blir största kanal", löd ordern. Det gjorde Annie Wegelius och gjorde det på sitt eget sätt.

LÄS MER: Eva Hamilton minns Annie Wegelius

Under den till synes virriga ytan fanns ett enormt självförtroende. När en medarbetare försökte skola in Annie Wegelius i public service grunder och programfilosofi sade hon bara: "Det där att nån säger hur jag ska göra funkar inte för mig".

Det blev fler dikeskörningar, alla i tv-huset minns rodnande "På minuten". Men det spelade ingen roll hur många lass skit DN:s recencent Johan Croneman och andra tyckare tippade framför tv-huset, Wegelius körde sitt race och hittade fram till den programmix som snabbt gjorde SVT störst igen.

När Eva Hamilton bleknade inför kritikstormarna höll Wegelius likt en Sven Dufva bron till den breda publiken. "Programmen ska vara både underhållande och intressanta, inte antingen eller", löd en av hennes direktiv. Till sist fattade produktionsbolagen vilken tonalitet hon ville ha och publiken gillade det.

LÄS MER: Kollegorna: "Hon kände alla och var omtyckt av alla"

Faktadelen av SVT hade Jan Axelsson som programdirektör, i allt Annie Wegelius motsats. Men som polerna på en magnet kopplade de båda ihop till ett urstarkt radarpar. Det kan vara så att åren 2008 – 2013 kommer att framstå som SVT:s starkaste sedan marknaden öppnades för konkurrens.

När framgången var som störst och Annie Wegelius 2009 nådde livets middagshöjd vid 50 slog sjukdomen till. Medarbetarna oroades av hennes envetna hostande, men hon sade inget. Hon var mycket mån om sin integritet och ville ogärna ställa upp på intervjuer. När hon gjorde det var hon svårintervjuad och ibland, vilket inte minst undertecknad kan intyga, rent av avig. Banala frågor möttes med smarta motfrågor. Att ens få ihop en faktaruta krävde betydande research. Men i sociala miljöer var hon alltid lika glad och trevlig. Ett proffs, alltså.

Efter ett par års behandling fick hon besked av läkarna att faran var över. Bara för att året därpå drabbas av återfall med mycket trist prognos. 2014 ställde hon upp och sommarpratade om sin sjukdom. Men hon tvekade i det längsta, eftersom hon inte ville att dottern skulle höra mamma berätta i radio att hon var döende.

Annie Wegelius slutade på SVT 2013, men kämpade vidare som tv-rådgivare. Hon var alltid mån om klädsel och utseende och deltog i tv-mässorna i glammiga, storlockiga peruker.

För ett år sedan fick Annie Wegelius Kristallens hederspris. Det blev hennes sista stora framträdande. Allehanda programledare må ursäkta, men ingen har förtjänat Kristallen mer än tjejen som instiftade priset.

Fakta/Ann Maria Wegelius:
1959: Föds i Östersund där pappa, kapten i finska vinterkriget, drev affär med antikviteter och konsthantverk.

1966: Föräldrarna skiljer sig och hon flyttar till Lidingö med mamma, som jobbar som föreståndare på konferensanläggningen Högberga gård.

1973: Börjar jobba på krog, bland annat dåvarande innekrogen Victoria.

1977: Utbytesstudent i Los Angeles. Drömmer om att bli tv-stjärna.

1978: Börjar plugga vid universitetet och tar en fil kand i statskunskap, kommunikation och filmvetenskap.

1981: Får 11-månadersvik som produktionsassistent vid TV2-teatern.

1982: Får jobb som producent på Mekano Film & TV. Gör mest reklamfilm för bio och företagsfilmer.

1985: Skickas till tv-mässan i Cannes och träffar Kinneviks Jan Steinmann, som blir hennes "tv-guru".

1986: Steinmann erbjuder henne jobb i London, där TV3 startar nyårsafton 1987.

1990: Jobbar som programchef för TV3. Får sparken av Jan Stenbeck efter ett förhållande med en av företagets anställda.

1991: Startar Wegelius Television som blir först med att köpa programformat och göra svenska produktioner. Startar senare systerbolag i Norge och Danmark.

1994: Säljer 91 procent av företaget till Bonnierägda Svensk Filmindustri, men stannar kvar som vd och minoritetsägare.

1996: Gifter sig med advokaten Rolf Larsson, huvudperson i Carina Rydbergs bok "Den högsta kasten".

1998: Skiljer sig från Rolf Larsson, startar bolaget Kunskaps-TV, som döps om till K-World och får ett av digital-tv-tillstånden.

1999: Digital-tv startar, K-World får in kapital från Mats Arnhög, Servisen, Investor och familjen Rausings bolag.

2000: Digital-tv går trögt, K-World styr över till e-learning och köper Mobila gymnasiet, Wegelius slutar som vd, träffar sin nye man Eric och skaffar lägenhet i Paris.

2001: K-World gör stora förluster, men lyckas få in 450 miljoner kronor i en nyemission, fusionerar med schweiziska Viviance.

2002: K-World sätts i konkurs. Annie får dottern Carmen med Eric.

2003: Startar konsultbolaget Incognito och börjar sälja antikviteter på Östermalm.

2005: Startar det svenska tv-priset Kristallen.

2007: Rekryteras som programdirektör till SVT av vd Eva Hamilton.

2009: SVT kommunicerar att AW ska vara sjukskriven ett halvår för behandling av bröstcancer.

2013: Slutar som programdirektör, gifter sig med Mikael Horal.

2014: Sommarpratar om sitt återfall och sitt liv med en obotlig sjukdom.

2015: Belönas på tv-mässan i Cannes av EBU.

2016: Får Kristallens hederspris.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.