Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Annonsörer ifrågasätter Facebooks ROI

Publicerad: 14 maj 2018, 04:58

Foto: Most Photos

Annonsörerna ifrågasätter Facebooks ROI, Filminstitutet vill se fler kvinnliga filmskapare och El País med sin första genuskorrespondent. Det är några av rubrikerna i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

Morgonsvepet

Allt fler annonsörer ifrågasätter Facebooks ROI
Företag som Radisson Hotel Group, Adidas, Booking.com och O2 är några som börjat ifrågasätta värdet i att annonsera på Facebook. De planerar nu förändringar i hur de säljer sina medier, rapporterar Digiday.

Det handlar dels om hur vinstfördelningen via annonseringen ser ut och att det blivit allt dyrare att annonsera på plattformen.

Samtidigt är det svårt för företag att nå ut till en så bred och stor publik som via Facebook, men många annonsörer har blivit allt mer oroliga att de slösar pengar genom att marknadsföra sig via plattformen. Det har dels med att göra kring att Facebook inte alltid haft rätt belopp för annonser, vilket enligt Digiday är ett större orosmoment än själva Cambridge Analytica-skandalen. Många annonsörer anser att det blivit lägre avkastning än förväntat på dyrare inventarier som videomarkandsföring.

Apple gör som Spotify - plockar bort R Kelly från sina spellistor
I torsdags förra veckan meddelade Spotify att man slutar tipsa om R Kellys musik i sina spellistor. Detta efter att bolaget infört en ny policy angående hatiskt innehåll.

R Kelly har under flera år anklagats av kvinnor för att bedriva en "sexakt" och manipulerat samt unyttjat dem sexuellt. Kampanjen #muterkelly är sprungen ur metoo-rörelsen och uppmanar flera streamingtjänster att ta bort R Kelly från sina kanaler.

Nu har även Apple lyssnat på kampanjen och väljer, likt Spotify, att sluta tipsa om R Kelly via sina spellistor. AP rapporterar att Apple i sin tur inte valt att offentliggöra och kommentera sitt beslut.

Donald Trump och Kinas president Xi Jinping vill rädda mobiljätte
Under söndagen twittrade USA:s president, Donald Trump, att han samarbetar med Kinas president Xi Jinpin för att räda telekomjätten ZTE.

"För många förlorade jobb i Kina. Handelsdepartementet har blivit instruerade att se till att få det gjort”, skriver bland annat Donald Trump.

Beslutet har möts av hård kritik, framför allt från demokrater, som anser att det kan skada nationens säkerhet. USA har tidigare varnat för produkter från ZTE och Huawei, eftersom de anses kunna användas för spionage, vilket CBS skrev om då.

ZTE är en av Apples största konkurrenter. Aftonbladet skriver att telekomjätten är beroende av amerikanska företag som chiptillverkarna Qualcomm och Intel. Enligt uppgifter från Reuters levererar amerikanska företag cirka 25 och 30 procent av de komponenter som används i ZTE:s produkter.

Filminstitutet vill se att fler kvinnliga filmskapare får chansen
Anna Serner, vd Filminstitutet, pratade under ett #metoo-seminarium i Cannes angående den svenska filmbranschen. Om inte fler kvinnliga skapare får chansen kan marknadsstödet för filmer som går till de mest kommersiella filmerna för män komma att strypas och bara ges till kvinnor 2020, vilket Kulturnytt var först med att rapportera.

Kulturnytt skriver att marknadsstödet som Anna Serner hotar att bara ge till kvinnor står för en tredjedel av det förhandsstöd som ges till spelfilmer av Filminstitutet och går till filmer som tros kunna locka mer än 200 000 besökare.

Microsoft vill erbjuda Apples Imessage i Windows
I en intervju med The Verge berättade Microsoft-cheferna Joe Belfiore och Shilpa Ranganathan att de vill kunna erbjuda meddelandetjänsten Imessage i Windows, rapporterar bland annat Macworld och Omni.   

Under en utvecklarkonferens visade Microsoft upp appen Your Phone. Appen ska ge användarna tillgång till innehållet på deras telefon via datorn. Dock ser kritiker det som långsökt för Microsoft att få tillgång till Imessage och att Apple skulle dela med sig av sitt program till andra plattformar.

El País med sin första genuskorrespondent - ska inkludera fler kvinnor
Flera av tidningens kvinnliga journalister har uppmanat tidningen att tillsätta en genuskorrespondent. Anledningen är att El País ska ägna mer uppmärksamhet åt den nya roll som kvinnor fått i samhället, rapporterar Omni.

Tidningen skriver att man vill inkludera fler kvinnor och låta andra berättelser komma fram, rapporterar The Guardian.

Alex Hartelius

Ämnen i artikeln:

Morgonsvepet

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.