Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Anställda på SR tystas

Publicerad: 6 april 2016, 07:16

Foto: Andreas Elgstrand

En avdelning på Sveriges Radio fick information om att de inte får ha kontakt med press. Tolkas av anställda som munkavle.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Kvällen då den stora överbelastningsattacken mot flera svenska nyhetssajter skedde märkte datateknikern Måns Nilsson på Sveriges Radio tidigt att någon typ av attack var på väg att hända, och tipsade därför Ekots nyhetsredaktion om saken, enligt Sveriges Radio.

– Jag tipsade dem och efteråt så ringde Ekot upp mig och frågade om jag kunde vara med i direktsändning. Jag svarade ja och medverkade därefter i sändningen, säger Måns Nilsson till SR.

Nu i måndags hade avdelningen som Måns Nilsson tillhör, som har omkring 120 anställda IT-, service- och utsändningstekniker, ett möte med avdelningschefen Anders Lindholm. Där visades en Powerpoint med följande information:

"Ingen medarbetare får ha kontakt med press, inklusive SR, utan all presskontakt hänvisas till Anders Lindholm."

Flera i gruppen tolkade det som ett förbud mot att prata med journalister.

– Själva produkten som Sveriges Radio levererar är ju radio, och en sådan vederhäftig nyhetsrapportering som möjligt. Att man då sysslar med sådana här informationsstyrningskampanjer internt rimmar väldigt illa, när man har allmänhetens förtroende att förmedla nyheter och information så sakligt som möjligt, säger datateknikern Måns Nilsson.

Avdelningschefen Anders Lindholm menar dock att formuleringen inte bör tolkas som munkavle.

– Det är felaktig formulering. Det måste vara taget utifrån något annat sammanhang. Våra medarbetare är inte belagda med munkavle. Vi bestämmer vid varje tillfälle, oftast när det inträffat någon typ av incident, vem som ska vara talesperson, säger Anders Lindholm enligt SR.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke säger till SR att avdelningen inte gjort något fel rent juridiskt, men att det är etiskt klandervärt med tanke på organisationens journalistiska uppdrag,

Mårten Färlin

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.