Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Äntligen

Publicerad: 6 oktober 2011, 17:47

Svenska Dagbladets fotograf Dan Hansson har i flera år haft för vana att vänta utanför Tomas Tranströmers dörr den dag då Nobelpriset i litteratur tillkännages, om poeten skulle gå och vinna priset. Nu har han fått sin Nobelpristagare. – Jag var först in att gratulera, säger Dan Hansson.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSvD Kultur

Tomas Tranströmer och Dan Hansson. Foto: Scanpix och Staffan Löwstedt / SvD.

Han har väntat. Och väntat. I flera år har Svenska Dagbladets fotograf Dan Hansson väntat utanför poeten Tomas Tranströmers hus den dag då Nobelpriset i litteratur tillkännages, om det skulle vara så att Tranströmer tilldelas priset. Nu har Tomas Tranströmer tilldelats priset och Dan Hanssons väntan är till slut över.
– Det känns fantastiskt! Jag var först in att gratulera honom. Jag känner familjen lite, bland annat eftersom jag skrev ett långt reportage om Tranströmer tidigare då jag följde honom och familjen. Jag följde med när han hade sjukgymnastik och så tittade vi på konst på Waldemarsudde, säger Dan Hansson till Resume.se.

Hur många år har du väntat utanför Tranströmers hem?
– I många år har jag väntat utanför dörren, jag vet inte exakt hur länge, men jag började i alla fall när de fortfarande bodde i Västerås. Det är väldigt många år, säger Dan Hansson och skrattar.

Varför har du fortsatt med det här?
– Jag skulle inte förlåta mig själv om jag missade det. Men han har faktiskt varit favorittippad i flera år. Vissa år har det varit mer förhandssnack än andra.

Förra året väntade han ensam utanför Tranströmers hus.
– Det var bara jag och en till medarbetare på plats.

Ni var ensamma alltså?
– Ja, eller det kanske fanns någon annan på plats som satt och gömde sig i sin bil.

Har det utvecklats till en besatthet?
– Nej, det skulle jag inte säga. Det här priset är ändå en väldigt stor grej, och jag som medarbetare på en Stockholmstidning måste ändå bevaka det om en svensk författare är aktuell för priset. Det vore tjänstefel annars.

Vad ska du sysselsätta dig med nästa år när priset tillkännages?

– Ja du, har du något bra förslag, haha? Nä, men ingen svensk författare kommer troligtvis att vara aktuell för litteraturpriset på ett tag. En sak som vore rolig är kanske att vänta på något bibliotek och se hur de reagerar när priset tillkännages

Emanuel Videla

Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSvD Kultur

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.