Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Äntligen – Instagram tillåter bilder som inte är kvadratiska

Publicerad: 28 augusti 2015, 06:14

Instagram utvecklas.

Foto: Colourbox

Instagram tillåter äntligen andra bilder än kvadratiska, årets pinsammaste tv har korats och Hemnet blir delägare i uthyrningssajt. Det är några av nyheterna i fredagens Morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

Malou von SiversInstagramFacebookMorgonsvepetSkämskuddenHemnet

Sedan Instagrams start har du varit tvungen att ladda upp alla bilder och videoklipp i kvadratisk form. Det är slut med detta nu. Användarna tillåts nu ladda upp och dela stående opch liggande bilder och videor.

Instagram berättar själv om nyheten på deras Instagram-sida:

”Det kvadratiska formatet har och kommer alltid vara en del av vilka vi är. Men med det sagt ska den visuella storyn du försöker berätta alltid komma först, och vi vill göra det enkelt och roligt för dig att dela ögonblick på precis det sätt du vill”, skriver de.

De förbättrar även video:

”Vi är särskilt entusiastiska över vad den här uppdateringen innebär för video på Instagram. Alla filter kommer nu att arbeta på både bilder och videor, och du kan nu justera intensiteten av filter på videor också.”

En ny version av Instagram finns att ladda ner för iOS och Android.

Malou von Sivers gjorde årets mest pinsamma tv

TV4-programledaren Malou von Sivers tog storslam på Skämskudden, där årets sämsta tv prisas.

Bakom Skämskudden står komikerna Martin Soneby och Fritte Fritzson. Årets gala gick av stapeln igår kväll på Ballroom i Stockholm. Flest ”antipriser” gick till Malou von Sivers, bland annat för broccoli-rapen i TV4. Hon vann även för Årets livstilsprogram och Årets programledare.

Samir Badran, känd från Paradise Hotel, blev Årets tv-personlighet med motiveringen ” ”2015 års go-to-guy för de billigaste produktionerna”.

Skämskudden instiftades 2013 och har sedan dess växt sig till en stor gala som visar upp den dåliga sidan av svensk tv-produktion. Skämskudden hålls alltid dagen innan Kristallen-galan.

– För tredje året i rad slår vi publikrekord med 700 besökare. Detta var tveklöst den bästa galan hittills. Jag är nöjd med bredden bland årets vinnare. Ungt och gammalt, public service och kommersiellt - men självklart usel kvalitet över hela linjen, säger Skämskuddens medgrundare Martin Soneby, i en pressrelease.

Se hela listan över "vinnarna" på Aftonbladet.se.

Hemnet går in i uthyrningssajten Qasa

Hemnet investerar i uthyrningssajten Qasa.se. Målet är att skapa en plattform för alla boendeformer.

– Att hyra är för många människor ett första steg in på bostadsmarknaden. Därför är det naturligt att Hemnet nu via Qasa erbjuder de som inte vill eller har möjlighet att köpa eller sälja att hitta ett boende, säger Mats Brandt, vd på Hemnet, i ett pressmeddelande.

Qasa är en uthyrningssajt som startade 2014 av ett gäng unga entreprenörer. Tjänsten är inriktad på långtidsuthyrning av enskilda rum och andrahandsuthyrning.

I våras stod det klart att Schibsted vill förvärva hela Hemnet för 1,5 miljarder kronor. Planen har dock inte gått smärtfritt – Mäklarsamfundet som är en av ägarna har motsagt sig att Schibsted köper Hemnet vill hellre sälja till en alternativ budgivare. Fortsättning följer.

Facebook slog rekord – 1 miljard inlogg under samma dag

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg meddelade igår via sin egen Facebooksida att Facebook nådde en miljard inloggade samtidigt i måndags.

”När vi talar om vår ekonomi, använder vi genomsnittliga tal, men det här är annorlunda. Detta var första gången vi nådde denna milstolpe och det är bara början på att ansluta hela världen”, skriver Mark Zuckerberg på Facebook.

SVT:s mediereporter blir Aftonbladets Silicon Valley-korre

Katarina Andersson, mediereporter på SVT:s nyhetsredaktion, går till Aftonbladet där hon blir korrespondent i Silicon Valley.

Katarina Andersson kommer leverera innehåll till Aftonbladets och Telias gemensamma satsning Digitala Livet på Aftonbladet.se

– Det ska bli otroligt spännande att rapportera från Silicon Valley. Idéerna som föds och utvecklas där är hisnande, galna, briljanta och mest spännande av allt – de påverkar och styr en hel värld, säger hon i ett pressmeddelande.

Katarina Andersson har en bakgrund som reporter för Medierna i P1, programledare i P3 och frilansade reporter i New York.

Hennes nya uppdrag är en del av Aftonbladets Partnerstudio, en särskild enhet skild från nyhetsredaktionen.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.