Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Använde SVT-medarbetare som case för brister i vården

Publicerad: 19 oktober 2015, 08:57

Bernt Lagergren i SVT:s inslag.

Foto: SVT.

I fredags gjorde SVT:s regionalnyheter ett inslag om inställda operationer. Som case använder de Bernt Lagergren – mångårig medarbetare på SVT Sport – utan att berätta om det. – Det hade varit bättre att nämna det i inslaget, medger Geronimo Åkerlund, ansvarig utgivare.


Ämnen i artikeln:

SVT NyheterSVT Sport

Inslaget i SVT:s regionalnyheter handlar om otydligheter i avtal mellan hälso- och sjukvårdsförvaltningen och vårdgivare vilket gör att patienter hamnar i kläm. De konstaterar att minst 70 personer är drabbade, och en av dem är reportern Bernt Lagergren på SVT Sport som behöver operera foten efter flera års smärta. Med 48 timmars varsel blev hans planerade operation inställd.

"Det kändes förjäkligt. Kan man verkligen göra så här?" undrar han i inslaget.

Det framgår dock inte att Bernt Lagergren också är anställd av SVT som har gjort det kritiska inslaget.
– Vi pratade om det i morse och sa att det hade varit bättre att nämna det i inslaget, säger Geronimo Åkerlund som är ansvarig utgivare på SVT Stockholm.

Hur kom det sig att ni använde just honom?
– Jag vet faktiskt inte hur det kom till redaktionen. Men han var med som ett case. Vi vill berätta om problemet och då kan han visa det. Men hade varit mycket bättre om vi nämnt att han jobbar här. Då hade inte folk undrat.

Ser du något problematiskt med att använda honom som case?
– Nej, han jobbar på sporten och är en av 70 personer som fått sin operation inställd. Han är drabbad och det är helt oviktigt var han jobbar, men gentemot tittarna hade man kunnat nämna det för att han syns i tv. Då finns det ingen risk att det hamnar i fokus. Det är möjligt att vi ska uppdatera med den uppgiften på sajten.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

SVT NyheterSVT Sport

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.