Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Appen som dödar bildbyråerna

Publicerad: 16 juni 2015, 11:32

Snart kan det finnas en oändligt stor bildbank med gratis genrebilder. I alla fall om den nya appen från Creative Commons blir den succé man hoppas på.

Dela med dig av dina bästa bilder från tacomyset och var med och skapa världens största bildbank – där allt är gratis. Det är förhoppningen när Creative Commons lanserar sin nya app.


Nu finns det anledning för alla bildbyråer att se upp. Affärsidén som går ut på att sälja bilder på allt från joggande kvinnor, gröna äpplen och pizzaslajsar, kan vara hotad.

Creative Commons, licensieringsorganisation som verkar för att sprida upphovsmäns material gratis, har lanserat en app där vem som helst kan efterlysa och ladda hem bilder på allt mellan himmel och jord. Det skriver nyhetssajten The Next Web.

Det finns redan en hemsida där den som är i behov av en genrebild kan gå in och söka. Det som nu blir möjligt i och med appen, som heter The List, är att det på ett enkelt sätt kommer att gå att bidra till bildbanken. Man tar helt enkelt en bild på sin katt, trycker "send" och sen kan någon i andra änden använda den för att till exempel illustrera en text om opålitliga husdjur.

Samtidigt rapporterar The Next Web att även Adobe ger sig in på marknaden för genrebilder. I den senaste versionen av Creative Cloud finns nämligen möjligheten att både sälja och köpa bilder, direkt i programmet. Alltså på sätt och vis motsatsen till det som Creative Commons vill göra.

Det återstår att se om båda initiativen har potential att lyckas.

Mika Wallgren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.