Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Apple med lyx- och budgetvariant av Iphone

Publicerad: 11 september 2013, 06:32

Nya Iphone 5S kan fås i guld.

Foto: Pressbild.

It-jätten Apple höll som väntat sin lansering av två nya Iphone-modeller 5C och 5S vid Cupertino, Kalifornien, under tisdagskvällen. 5C är en budgetvariant av 5, medan 5S är en lyxvariant som exempelvis går att få i guldfärg. – Några av har kanske väntat på det här, sade Apples vd Tim Cook. Svenska bolaget Precise Biometris jublar över att 5S innehåller fingeravtrycksläsare.


Ämnen i artikeln:

Tim CookApple

Iphone 5C är en budgetvariant av Iphone5. Apple har tidigare sänkt  priset på gamla modeller, men nu skiftar man ut 5 mot 5c, enligt DI som  refererar till Wall Street Journal.

Apple presenterade också en premiumtelefonen – 5S, som bland annat kan fås i guld.
– Det är en guldstandard för mobiltelefoner, sade Apples marknadschef Paul Schiller.

Telefonen  har bland annat en snabbare processor och rörelsesensor. 5S ska också  ha bättre kamera och blixt, men batterikapaciteten ligger på samma nivå  som tidigare modeller.

Apple introducerade också ett nytt  operativsystem Ios 7, vilket bland annat har en radiofunktion som ska  fungera på ungefär samma sätt som Spotify-konkurrenten Pandora. DI  rapporterar att lanseringsdatumet är satt till den 18 september

Apple-aktien  gick starkt inför produktlansering med en 10-procentig ökning på en  månad, vilket gjorde att den återigen nådde över 500 dollar.

Apple-aktien backade dock efter presentationen.

Iphone 5S har även en fingeravtrycksläsare, Touch Id, för att ersätta koder och lösenord.

Nyhetsbyrån Six rapporter att det svenska börsnoterade bolaget Precise Biometrics jublar efter Apples produktlansering:
–  Det var allt som vi kunde hoppas på. Vi ser nu den bästa biometriska  implementeringen hos en världsledare som sitter på 14 procent av  marknaden. Det kommer betyda att resterande 86 procent gör samma sak,  säger Precise Biometreics vd Thomas Marschall till Six News.

Precis Biometrics räknar med att man på sikt använder biometri i alla sammanhang där man idag har lösenord eller pinkod:
–  Min spådom är att alla banker, alla betalningsinstitutioner runtom i  världen kommer nu att få förhålla sig till att man på sin telefon kommer  kunna betala med ett fingeravtryck, säger Thomas Marschall.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Tim CookApple

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News