Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Apple – rena casinot

Publicerad: 6 mars 2012, 12:20

Så sent som i onsdags förra veckan blev Apple det sjätte företaget i USA:s historia att passera ett marknadsvärde på 500 miljarder dollar. Nu varnar experter för att investerare försöker skapa rubriker för att på så sätt komma åt kortsiktiga vinster.


Ämnen i artikeln:

AppleReutersMicrosoftCiscoIntel

Apple-aktien har stigit med 32 procent sedan början av året, vilket  motsvarar mer än 4 procent av hela S&P 500-indexet, vilket är ett  index över 500 stora börsnoterade bolag i USA.

Enligt Reuters väcks nu  farhågor kring Apples framtida utveckling. Inte minst för att att flera  tidigare medlemmar av 500-miljarderdollarsklubben har haft svårt att  behålla sin ställning på marknaden.

Enligt Reuters har aktien  varit en riktig vinnare för långsiktiga investerare, men för  mer  kortsiktiga investerare har aktien svängt en hel del på sistone:
–  Det är en av de ovanliga aktier som har en hel rörelse som följer  bolaget och som rör sig på grund av rubriker som inte är direkt  relaterade till bolagets förtjänst, säger David Rolfe, chefsinvesterare  på Wedgewood Partners i Missouri, vilket är ett bolag som förvaltar 1,5  miljarder dollar och äger Apple-aktier.

Enligt Reuters är de  dagliga svängningarna för Apple-aktien just nu de största sedan oktober  förra året. Svängningarna har legat på 12 dollar på en dag att jämföra  med 14 dollar i oktober.

Så sent som i måndags dök Apple-aktien  med 3,1 procent på tio minuter, vilket gjorde att företaget plötsligt  hamnade under ett marknadsvärde på 500 miljarder dollar.

Enligt  Reuters brukar Apple-aktien stiga kraftigt några dagar inför en större  produktlansering och i år har det varit precis på det viset. Inte minst  tack vare den kommande lanseringen av iPad3.

Produkten släpps på onsdag, men minsta kritik kan alltså slå mot Apple-aktien, enligt Reuters.

En aktiekurs på 537,54 dollar motsvarar ett börsvärde som överstiger just 500-miljarderdollarsgränsten. Nu  finns också farhågor om att Apple, just på grund av sin storlek, kan påverka  hela marknaden negativt om aktien skulle få en negativ utveckling:
–  Vi brukade säga att om General Electric ryker så går det åt skogen för  hela landet. Nu säger vi samma sak om Apple, säger David Rolfe.

Apple  har placerat sig i en skara bolag som alla har överstigit ett  marknadsvärde på 500 miljarder dollar – Microsoft, Exxon Mobil Corp,  Cisco, Intel och General Electric, men inget av bolagen har lyckats  upprätthålla det värdet, enligt Reuters.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.