Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Är din relation ”meant to be”? Inte om du vill att den ska hålla

Publicerad: 25 februari 2021, 09:46

Har du en ödestro om att du och din partner är som menade för varandra, att det står i stjärnorna? Din romantiska läggning kan göra det svårare för dig att klara av riktiga relationer. Rodolfos beteendevetare Beate Undén reder ut varför.

Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Några veckor efter Alla Hjärtans Dag har romantiken kanske börjat lägga sig. Eller är du kanske en året-runt romantiker med en bombastisk syn på kärlek? Det senare uppfattas kanske som en mer attraktiv och spännande egenskap hos en partner. Men vad är bäst för att få relationen att hålla på sikt? Förmågan att förlåta sin partners oförrätter är en central egenskap hos personer med långvariga kärleksrelationer, en förmåga som faktiskt till och med visat sig leda till färre fysiska hälsoproblem. I en studie ville man undersöka hur ödestro, att uppleva att relationen är ”meant to be” påverkade viljan att förlåta de oundvikliga problem som uppstår. 

Vad säger forskningen? 

Forskarna började med att kartlägga samtliga deltagare ur två perspektiv. Dels ställde man frågor som ”Jag har ett stort behov av bekräftelse och försäkran om att min romantiska partner älskar mig,” för att få veta mer om hur ångestdrivna personerna generellt var i kärleksrelationer. Man frågade även saker som ”Potentiella kärlekspar är antingen menade att komma överens eller så är de det inte,” detta för att få veta till vilken grad deltagarna trodde på ödet. Därefter ville forskarna aktivera olika känslor i deltagarna, antingen ångest eller trygghet. Metoden för att göra det var att ge dem ordlekar att lösa. För att aktivera ångest fick den ena gruppen läsa orden ”child - vulnerable - today - felt - the” för att sedan uppmanas sätta ihop orden till en begriplig mening (idag kände barnet sig sårbart.) I säkerhets-gruppen fick deltagarna leka med orden ”was devotion their certain”, ord som istället bildade en mening med konnotationer till trygghet. Därefter presenterades deltagarna med 12 hypotetiska oförrätter som en nuvarande eller tänkt partner kan begå, som att flirta med sitt ex eller ljuga om något viktigt. De fick ange på en skala hur villiga de var att förlåta partnern för var och en av handlingarna. 

Det var deltagarna med stark romantisk ödestro, med en syn på kärleksrelationer som skrivna i stjärnorna, som stack ut i experimentet. Ju starkare deras tro på ödet, desto mer såg de partnerns svek som katastrofiska och oförlåtliga, när relationell ångest aktiverats i dem. 

Och vad betyder det? 

Att se sin relation som ödesbestämd skapar säkert ett starkt band och gör det enklare att knyta an. Men ödestron kan vara ett tveeggat svärd. När väl personer med denna romantiska bild börjar känna sig osäkra på sig själva eller relationens styrka, vilket väl är en ofrånkomlig upplevelse, blir de nämligen betydligt mindre villiga att förlåta stora eller små snedsteg hos partnern. Detta är som sagt ett avsevärt hot mot långvariga relationer. De som tror starkt på ödet kan alltså riskera hamna i en ond cirkel av relationsproblem och -ångest när de väl smakat en droppe osäkerhet. När de börjar tvivla blir de kompromisslösa och oförlåtande vilket riskerar skjuta bort partnern och skapa ännu mer osäkerhet. Hur kontraintuitivt det än låter gör du alltså kanske, i alla fall på lång sikt, din relation en tjänst genom att anta en mer jordnära syn på kärlek.

Beate Undén, beteendevetare Rodolfo

 

Källor

Finkel, E. J., Burnette, J. L., & Scissors, L. E. (2007). Vengefully ever after: destiny beliefs, state attachment anxiety, and forgiveness. Journal of personality and social psychology, 92(5), 871.

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev