Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Är du Lisbeth Salander?

Publicerad: 24 augusti 2015, 14:20

Tobias Hübinette kom ut som Stieg Larssons romanfigur… eller? Forskaren har tagit bort sitt inlägg där han beskriver likheterna.

I ett blogginlägg skriver forskaren Tobias Hübinette om sina likheter med Stieg Larssons romankaraktär. Men att han nu kommer ut som Lisbeth Salander vill den tidigare Expo-medarbetaren inte skriva under på.


Ämnen i artikeln:

Stieg LarssonMillennium-triloginMillenium

I ett numera borttaget blogginlägg från i lördags beskriver Tobias Hübinette sin relation till den avlidne succéförfattaren Stieg Larsson under tiden på den antirasistiska tidskriften Expo i mitten av 1990-talet. Forskaren som bland annat fick regeringens uppdrag att färdigställa utredningen om afrofobi 2013 var researchchef på tidskriften 1995-1997.

I blogginlägget skriver Tobias Hübinette att det var han som grundade Expo med stöd från Stieg Larsson och att han ser likheter mellan sig själv och den mytomspunna romanfiguren Lisbeth Salander.

"Det är inte en slump att Stieg skrev in vissa drag som stämmer in på mig i karaktären Lisbeth Salander. Sedan måste det sägas att flera andra som Stieg och jag arbetade tillsammans med på Expo har bidragit till att skapa denna karaktär.", skriver Tobias Hübinette och fortsätter:

"De drag som stämmer in på mig är framför allt knutna till min tidigare verksamhet som researcher och min åtminstone tidigare besatthet vid att gräva och rota i, och dokumentera, registrera och arkivera de övre skiktens alla göranden och låtanden i relation till extremhögern, och där min specialitet en gång i tiden rörde sig på en rätt så essentialistisk och biologistisk nivå, d v s jag "älskade" att kartlägga elitsvenskars intimrelationer, blodsband, utomäktenskapliga snedsteg och barn, sociala nätverk, affärer, fastighetsinnehav och adresser samt så klart politiska övertygelser så fort det fanns en koppling till extremhögern."

När Resumé ringer upp Tobias Hübinette är han mer lågmäld.

– Det är inte så att jag "kommer ut" som Lisbeth Salander. Stieg Larsson byggde sin karaktär på många personer som han arbetade tillsammans med på Expo, och även på andra utanför redaktionen. Visst finns det vissa drag som jag möjligen kan känna igen mig i vad gäller själva researcharbetet som sådant, men Lisbeth Salander är inte minst en vit svensk kvinna, och det är då knappast jag.

Hur ställer du böckerna i relation till ert arbete med Expo?
– Hela triologin, framför allt den första boken, är ju lite av ett sätt att fantisera ihop vad som hade hänt om Expo hade blivit en stor grävande tidskrift. För oss som jobbade på Expo på den tiden blir det uppenbart att han skriver om alla möjliga som jobbade där liksom om andra han kände.

Vad hade Stieg Larsson tyckt om Expos utveckling om han hade levt i dag?
– Han hade säkerligen varit jättenöjd med att dagens Expo till slut har blivit en så etablerad tidskrift. I dag lever vi med en polariserad politisk debatt kring invandringsfrågor.

Hur hade Stieg Larsson styrt tidningen?
– Ungefär så som den drivs i dag, gissar jag. Stieg Larsson och flera andra av oss förstod tidigt att SD skulle kunna bli ett stort parti någon gång i framtiden. Det var något just han trodde på väldigt starkt. Han trodde även att det högerextrema våldet skulle eskalera och att ett större attentat till slut skulle äga rum. Nu blev det ett stort attentat, men i Oslo och inte i Stockholm.

Hur var det att jobba med Stieg Larsson?
– Han var oerhört dedikerad och det gjorde att han både kunde vara inspirerande och väldigt krävande. Men för en person som mig som brann på samma sätt som han för frågorna vi bevakade och skrev om, så var det aldrig något problem.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.