Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Är inte ute efter festinbjudningar"

Publicerad: 7 maj 2011, 06:27

Det blev en enorm uppståndelse när fotbollsspelaren Anton Hysén kom ut som homosexuell i tidningen Offside. För Resume.se berättar han om medietrycket, fotbollskarriären, modelljobben och varför han nobbar Pride.


Anton Hysén. Foto: MAGNUS RAGNVD CHAMMON/SCANPIX

När 20-årige Anton Hysén kom ut som homosexuell i fotbollstidningen Offside slog det ned som en bomb i fotbolls-Sverige. Över en natt syntes han plötsligt i alla medier och överöstes med hyllningar från såväl fotbollsfolk som företrädare för HBT-rörelsen.

Det har nu gått två månader sedan artikeln i Offside. När Resume.se får tag på Anton Hysén sitter han på jobbet.
– Jag jobbar på ett bemanningsföretag. Just nu är vi på Volvo och grejar med ett förråd. Det är ett extrajobb för att tjäna ihop lite extra pengar. Annars är det ju fotbollen som gäller. Vi tränar ju nästan varje dag.

Hur har det varit sedan du kom ut i Offside?
– Det har varit samma liv som vanligt, bara det att det har ringt lite mer och att man har synts lite mer i tidningarna. Jag ser det inte som så jävla stort, det är mest medierna som blåser upp det. Men det är också kul att det tas på allvar och att man visar att gay-killar också kan spela fotboll.

Det var väldigt mycket om dig där i samma veva som Offside-artikeln släpptes.
– Jo, men så är det. Det får man ta liksom. Telefonen ringde väldigt mycket men jag svarade väl inte hela tiden heller. Man får ta det för vad det är, man kan inte svara på allt. Jag tycker inte det var så jättefarligt.

Hur har reaktionerna på att du kom ut varit?
– Det har nästan bara varit positivt. Visst, jag har hört en del negativa grejer också men de ignorerar jag. Jag ignorerar allt som jag inte behöver ta åt mig av. Jag har fått support av min familj och mina vänner. Sedan har det givetvis varit en del negativt men det måste det finnas. Alla kan inte gilla en i hela världen.

Du prydde nyligen omslaget till brittiska Attitude. Kan du berätta mer om det?
– Det var viktigt för mig att få komma till tals och att det inte bara skulle bli en bild. Men det blev bra, det var mycket djupa frågor och om sådant som kan hjälpa folk. Det är ändå rätt många som läser tidningen.

Har du tackat nej till många uppdrag?
– Ja, sådant som jag inte känner är viktigt. Sedan kommer det ju mycket festinbjudningar och så men det har jag aldrig förstått. Visst, man kan väl gå men det är inte riktigt det jag är ute efter. Det kan bli lite fel bild.

Kan du ge något exempel?
– Många vill ju att man ska komma och vara med på Pride och tala (pappa Glenn har talat på Pride, reds anm). Men det blir lite för mycket och jag känner mer att jag vill hålla mig till fotbollen och det liv jag redan lever.

Omslaget till engelska Attitude.

Hur har du påverkats av att synas så mycket i medierna?
– Jag har varit med pappa sedan jag var liten så jag är van. Jag har inget problem med det. Jag tänker inte så mycket på det.

Är du orolig att folk har förutfattade åsikter om dig baserat på det som skrivits i medierna?
– Nej, folk i min närhet, mitt lag och min familj vet ju vem jag är. Alla som känner mig vet vem jag är. Vad ska man göra? Man får stå för den man är. Inget mer med det. Om någon säger eller tycker någonting om mig så får väl de tycka. Jag kör på som vanligt.

Du verkar ha en väldigt avslappnad inställning till det hela.
– Men det är ju så här att du kan inte tänka för mycket på det och oroa dig. Det finns de som har större problem än så här liksom.

Har andra idrottare eller ungdomar kontaktat dig?
– Det har varit en del yngre som hört av sig och tackat och berättat att det betytt jättemycket för dem. Personer som kanske inte själva vågat komma ut. Det är bra om det går att lära sig något av det här.

Förstår du själv hur stort det här har blivit?
– Jag tror inte jag gör det. jag tycker väl inte att det är så stor grej, jag har ju varit öppen med min familj och mina vänner länge. Det är inte så att jag hade varit gay i två veckor innan jag kom ut i media.

Hur har reaktionerna på fotbollsplanen varit?
– Tycker det varit hur bra som helst. Ibland har man hört något från läktarna eller så. Men om något anmärker något om att jag är gay så bara rycker jag på axlarna och tänker att: vadå, jag är ju det. Men jag har fått support fran andra lags spelare också.

Hur ser dina medievanor ut?
– Jag läser inte så mycket. Ligger det en Metro eller Gp så läser jag väl men det är inte så att jag måste ha den liksom. Jag läser mest Goal och World of Soccer och sånt, det tycker jag är kul. Sen blir det väl en del serier och så på tv.

Ni är ju verkligen en fotbollsfamilj. Hur mycket fotbollssnack blir det inom familjen? Pratar ni om något annat än fotboll?
– Det blir väldigt mycket fotboll. Jag tror inte det finns någon dag där man inte får in fotboll. När man är hos farsan blir det alltid något om IFK eller Liverpool eller Tobbe (Tobias Hysén reds anm).

Vad skulle du vilja göra i framtiden?
– Jag tänker inte så mycket på det utan jag tänker mer kortsiktigt. Jag fokuserar på fotbollen. Även om man fått mycket uppmärksamhet nu så kan man inte bara hoppa på en annan bana och bli en helt annan person.

Han fortsätter:
– Jag har fått en del modelljobb nu på sistone och det är kul att hålla på lite grann med det på sidan om. Det är roligt. Vi håller på att titta på en del just nu. Jag hänvisar alla till min kontakt på MIKAs Stockholm. Jag spelar fotboll och håller liksom ingen koll på sånt, ha ha.

Drömuppdrag som modell?
– Vet inte ens vad det finns haha. Men det blir väl några Beckham-liknande grejer om det är så att man ska drömma.

Division 2-laget Utsikten BK där Anton Hysén spelar, och pappa Glenn är tränare, har inlett säsongen med en vinst och en oavgjord. I dag möter laget Tenhult, från Jönköping.

Morgondagens intervju: Björn Ranelid.

Christian Ström

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.