Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Är någon värd så här mycket pengar?”

Publicerad: 17 december 2014, 14:46

Stampen-ägda Göteborgs-Posten.

(UPPDATERAD) 78 miljoner kronor. Det drog Stampens ordförande och huvudägare Peter Hjörne in under 2009-2013, vilket Resumé rapporterade om i går. – En sådan lön samtidigt som det pågår nedskärningar går inte ihop, säger Lennart Almqvist, fackklubbsordförande i Promedia.


Ämnen i artikeln:

Peter HjörneGöteborgs-PostenStampenPromedia

Promedia ingår i Stampen Media Group och ger ut 12 lokaltidningar. Stampen har gått ekonomiskt knackigt de senaste åren och har fått sälja av bolag och bantat personalstyrkan rejält. Senast i går sålde Stampen av Appelberg.

– Utan att veta om summan stämmer låter det som jävligt mycket pengar. I synnerhet i de här tiderna tidningsvärlden befinner sig i sticker det i ögonen, säger Lennart Almqvist.

Stampen-ägda Göteborgs-Postens fackklubbsordförande Pia Svensson är inne på samma spår:

– Det sticker i ögonen när Stampen befinner sig i den allvarliga ekonomiska kris som Stampen gör, säger hon.

Tycker du att någon är värd så här mycket pengar?
– Jag har svårt att tro det. Bra fråga, säger Pia Svensson.

Under den femårsperiod som angivits har Frilanshandboken kartlagt inkomster hos högt uppsatta mediechefer. Peter Hjörne toppar den listan – där till exempel Gunilla Herlitz, som är vd för Dagens Nyheter, Dagens Industri och Expressen hamnade långt under Hjörne med en inkomst på 39 671 009 kronor. Siffrorna rör inkomst av tjänst och kapital.

– Jag har svårt att se rent generellt finns det någon som är värd 15 miljoner om året. Det är klart att jag som facklig ordförande tycker jag att det är märkligt – det rimmar illa. För mig är det här en astronomisk lön. Vi andra får vara återhållsamma och har genom åren varit det. Då kan man tycka att direktörer och annat ska föregå med gott exempel. Är någon värd så mycket pengar?, säger Lennart Almqvist.

I somras lämnade Stampens tidigare styrelseordförande Thomas Brunegård sin post efter 18 år. Han var koncernchef för mediehuset under 17 år. Peter Hjörne tillträdde då på Brunegårds post.

– Man kan säga att förtroendet och tilltron till ägarna nådde bottennivå under Brunegårds sista tid. Nu finns det en försiktig känsla av att vi kanske ändå överlever, säger Pia Svensson.

Hur tror du att Peter Hjörnes inkomst påverkar stämningen hos personalen?
– Risken är att det försämrar motivationen och drivkraften hos medarbetarna.

Peter Hjörne kommenterar i ett mejl till Resumé:
– För det första så är det inte fråga om lön. Min inkomst av tjänst 2013 och i år är ca 2,9 miljoner kronor. På listan blandar man inkomst av tjänst och aktieutdelningar och nutid och dåtid. Följande gäller: Stampen var inte i kris 2009 till 2012. För de åren delade bolaget ut till aktieägarna och eftersom jag äger 45 procent av aktierna fick jag följdriktigt 45 procent av utdelningen, skriver han och fortsätter:

– För verksamhetsåret 2013 delade vi inte ut något till aktieägarna och vi kommer inte heller att göra det för 2014.  Det är de åren Stampen tvingats att dra ner, rationalisera och bli färre.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.