Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Arabiska våren värre än turbulensen i våras”

Publicerad: 3 december 2012, 16:17

Skandalomsusade Totalförsvarets Forskningsinsitut, FOI, är i full färd med att upphandla en massmediebevakningstjänst:
– Vi har betalat per klipp och det blir många gånger väldigt dyrt, säger Maria Hugosson Bygge, pressansvarig på FOI.


Ämnen i artikeln:

FOIInfopaq

Nyheten  om att Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI, hjälper Saudiarabien med  att planera bygget av en svensk missilfabrik briserade i våras. Ekots  avslöjande och den massiva mediebevakning som följde på detta ledde  bland annat till att försvarsminister Sten Tolgfors avgick.

FOI är nu i full färd med att upphandla en mediebevakningstjänst.

Fokus ligger på att få till stånd en smidigare bevakning där det mesta levereras på digital väg.

Det  är ändå inte Saudiarabien-nyheten som har gjort att FOI vid denna nya  upphandling har känt sig nödd och tvungen att få till stånd en digital  bevakning även av pressklipp för att på så sätt kunna sänka kostnaderna, utan behovet av detta väcktes redan i samband med den ökande publiciteten för FOI:s experter under den arabiska våren för två år sedan:
– Utvecklingen går framåt och det borde gå att hantera även bevakningen av tryckta medier både smidigare och billigare, säger Maria Hugosson Bygge.

Myndigheten har fram tills nu använt sig av Infopaq i ett avtal som har löpt under 2+1+1 år.

Avtalet löpte egentligen ut vid halvårsskiftet, men eftersom det tog lite tid att få till stånd en ny upphandling har FOI förlängt avtalet.

Maria  Hugosson Bygge kan idag inte uppe någon exakt för när man beräknar att  den nya upphandlingen är klar, utan hänvisar frågan till inköpssenheten.

Hon menar att ett typexempel är att om en av FOI:s experter uttalar sig till TT sprids nyheten som en löpeld bland tidningarna:
– För oss är det naturligtvis bättre om vi kan få detta levererat digitalt, säger Maria Hugosson Bygge.

Men efterfrågan i våras var alltså en västanfläkt i jämförelse med den arabiska våren?
– När det gäller det som skedde i våras var det många klipp under ett par veckor, men sedan tunnades det ut. Den arabiska våren höll i sig länge och många av våra experter blev oerhört efterfrågade och då såg vi tydligt behovet av att både få bra överblick och dra ned på våra kostnader för just bevakning, säger Maria Hugosson Bygge.

Hon poängterar dock att FOI alltid strävar efter att sänka sina kostnader.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

FOIInfopaq

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.