Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Arbetaren namnger mediemän – ville slippa anklagelser från alternativa medier

Publicerad: 10 november 2017, 09:38

Arbetaren ville hinna före alternativa medier på högerkanten med namnpubliceringar av mediemännen.

Foto: Pixabay

Två journalister och en komiker som anklagas för sexuella övergrepp och trakasserier namngavs i veckan av den syndikalistiska tidningen Arbetaren. För Resumé förklarar chefredaktören att en av anledningarna var att de inte ville anklagas för att mörka.


Ämnen i artikeln:

Pressetik

Det var i en krönika i onsdags tidningen Arbetaren, som ägs av Sveriges Arbetares Centralorganisation, gick ut med namnen på tre av de männen som de senaste veckorna fått allvarliga anklagelser emot sig.

En chef på Schibsted som bland annat anklagas för våldtäkt, en komiker som anklagas för två fall av våldtäkt och en Aftonbladet-medarbetare som anklagas för sexuella trakasserier och kränkande beteende.

Toivo Jokkala är chefredaktör för tidningen:

– Resonemanget som vi förde var att det varit allvarliga anklagelser mot männen. Vi har tagit del av flera berättelser från flera olika kvinnor som har varit utsatta på olika sätt. Vi kom också i ett läge där namnen började dyka upp i icke-traditionella medier på högerkanten. Det är viktigt att de inte ska få stå ensamma och säga: ”Vi säger sanningen” och anklaga oss för att mörka på grund av att det handlar om folk i vår egen bransch.

Är det verkligen något man ska förhålla sig till när det kommer till namnpubliceringar?
– Jag tror att det är ofrånkomligt, men det viktigaste är så klart att man har ett eget principiellt ställningstagande. Man kan inte vila hela sitt beslut på vad andra har skrivit. Den grundläggande anledningen är att vi gjort en journalistisk bedömning utifrån allmänintresse, nyhetsvärde och relevans för våra läsare.

– Med det sagt så har de alternativa mediernas publiceringar och viljan att förekomma deras anklagelser varit lite tungan på vågen här. Så funkar det för andra medier också när de förklarar namnpubliceringar. I motiveringen hänvisar man inte sällan till andra publicister som gått ut med namnen.

Chefredaktören Toivo Jokkola berättar att tidningen Arbetaren bevakat de senaste veckornas våg av berättelser från utsatta kvinnor främst utifrån ett arbetsrättsperspektiv. Han berättar att tidningen främst fått positiva reaktioner sedan krönikan.

Hur ser du på risken att ni kommer att anmälas på grund av namnpubliceringarna?
– Den risken finns ju det såg man inte minst när Fredrik Virtanen PO-anmälde Expressen och SvD. Vi är väl medvetna om att det kan bli så även för oss.

– Men jag tycker det är viktigt att tillägga att medier namnger offentliga personer titt som tätt och att de senaste veckorna har präglats av ett visst hyckeleri. Det finns tidningar som har slagit sig för bröstet och farit med stora ord om att de ”värnat pressetiken”. Samtidigt kunde de utan minsta tvekan namnge SD-politikern Pavel Gamov efter hans övertramp i Moskva.  Det finns ett stort mått av hyckleri i de här frågorna.

Vad var avgörande för dig som utgivare att publicera namnen?
– Det avgörande var att det här handlar om offentliga personer och att vi har pratat om många av varandra oberoende källor som också är primärkällor. Sen var det också en poäng att visa att vi inte mörkar detta trots att det handlar om mediemän. Det är så vi resonerat på redaktionen.

Var det aktuellt att namnge de här männen tidigare?
– Vi har övervägt det ja. Men vi har haft samma förhållningssätt som när det kommer till andra offentliga personer.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Pressetik

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.