Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Arbetets attack mot TV4 och Malou: "Frosseri i snyfthistorier"

Publicerad: 28 november 2014, 07:51

Arbetets ledarskribent Jonna Sima till frontalattack mot TV4 och Malou von Sivers på SVT Opinion: "Frosseri i snyfthistorier", skriver hon. En viral "Turistvideo" visade sig vara ett pr-trick. Gatuhunden Arthur är på väg till Hollywood. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


Arbetets attack mot TV4 och Malou: "Frosseri i snyfthistorier"
Människor bjuds in till Malou von Sivers för att berätta om sina livs trauman och bli till underhållning. Det är ett frosseri i snyfthistorier.
"Jag har invändningar mot att TV4 får ett journalisthederspris i år", skriver Arbetets ledarskribent Jonna Sima på SVT Opinion – Malou von Sivers blev tilldelad Lukas Bonniers Stora Journalist i förra veckan för "långvarig och fortgående journalistisk yrkesprestation".
Jonna Sima har egentligen inga invändningar mot att just Malou von Sivers får priset på TV4 eftersom hon har intervjuat storheter som Nelson Mandela och Aung Suu Kyi, varit med om att starta TV4 och dragit igång "Nyhetsmorgon".
Vad hon vänder sig emot är att det är just TV4 som får ett sådant pris i år.
"Kanalen har den senaste tiden bedrivit en aggressiv nedmontering av nyhetsjournalistiken, skurit ned på personal och lagt ned sina lokala nyhetssändningar. Är det något de borde tilldelas i år så är det en journalistisk dumstrut.", skriver hon.
Hon tycker också att program som "Malou efter tio" lämnar en bitter eftersmak.
"Inte sällan för att inslagen gör en nedslagen – jag duger inte som är. Men också för att de som har intervjuats används som marionetter i ett underhållningsspel för att locka publik."
Hon menar dock att Malou von Sivers inte ensam ska bära hundhuvudet för den sortens journalistik.

Efter morden: pr-trick bakom viral "Turistvideo"
En video som skildrar en arg västerländsk turist som har förlorat sin väska i Thailand har fått stor spridning på nätet – den släpptes för en vecka sedan på ett privat Youtube-konto med namnet "I hate Thailand" och har redan visats över 1,5 miljoner gånger, enligt SvD.
Turisten är insmord i kroppsfärger efter hårt festande och har förlorat sin väska. Mannen beter sig först argt mot människor, men mjuknar allteftersom och blir till slut vän med några som bor vid stränderna.
Nu har mannen i filmen avslöjat att det är Thailands turistmyndighet som har beställt filmen.
Den utgör en del av en kampanj för att locka turister till landet efter att två backpackers mördats vid Koh Tao tidigare i höst.
Video riktar sig inte bara till utländska turister, utan uppmanar även landets medborgare att vara vänliga mot turister, enligt Thailands turistmyndighet.

Gatuhunden Arthur på väg till Hollywood
Historien om gatuhunden Arthur som följde med det svenska laget i multisport genom tävlingarna i Equador efter att ha fått en köttbulle och till slut fick komma in i Sverige har uppmärksammats över hela världen.
Arthurs nya husse, Mikael Lindnord, uppger nu till Aftonbladet att nio filmbolag hört av sig för att få skildra deras vänskap.
– Jag har inte förstått det än. För några minuter sedan hade jag Skypemöte med producenten som jobbade med Sagan om Ringen-filmerna. Om en halvtimme ska vi prata med Lionsgate. De pratar om Oscarsgalan och Cannes. Det är surrealistiskt, säger Mikael Lindnord till Aftonbladet.

"Idolerna" sörjer Tristan
Mollie Lindén är en av de Idoler som tävlar idag som fick ta emot beskedet om att 19-årige Tristan Björling gått bort.
Idolerna chockades och TV4 har kallat in psykologer.
Idag sjunger man för honom.
– Jag älskade honom, säger Mollie Lindén till Expressen.
– Vi tre och våra "Idol"-mammor och några från produktionen satt i ett rum och pratade och grät. Det är bra att vi har det stödet, så att man får gråta och visa sina känslor, säger Lisa Ajax.
– Det är en så stor grej att man inte fattar. Det tar ett tag innan jag tar in det, inser att det är sant. Det är så overkligt att jag inte kan ta in det, säger Josefine Myrberg.
Exakt hur TV4 ska hylla Tristan Björling idag är inte bestämt.
– Vi har diskussioner fram och tillbaka. Det är omöjligt att göra det här utan att på något sätt utan att göra något för Tristan. Det blir en väldigt emotionell sändning, säger programledaren Pär Lernström till Expressen.

Tog selfies på plan – matchen avbröts
Tre åskådare tog sig en i taget in på White Hart Lanes plan under matchen mellan Tottenham och Partizan Belgrad. Orsaken – att ta selfies, enligt DN.
Alla tre bara likadana tröjor - "Bassbuds FC" stod det på bröstet.
När den tredje personen gett sig in på plan fick domaren nog och avbröt matchen, men den återupptogs efter tio minuter.

Sydnytt hotade i Kroksbäck
En tonåring gick fram till Sydnytts team och uppmanade det att sluta filma – Sydnytt var där efter en skottlossning under torsdagen där en person blev allvarligt skadad och fyra personer träffades av kulor.
Reportern påpekade att vi lever i ett fritt samhälle och fick svaret:
- Det här är inget fritt samhället, det här är Kroksbäck.
Teamet lämnade platsen efter att stämningen blivit hotfull, enligt Sydsvenskan.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.