Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Arbetsförmedlingen svårt pressad av UG – försökte spåra källa

Publicerad: 27 april 2016, 11:09

Foto: Sofia Sabel

Arbetsförmedlingen bytte plötsligt ut intervjuperson till ”den som är mest involverad i det vi inte kan prata om” och en chef försökte spåra vem som varit i kontakt med media, när UG undersökte myndighetens inblandning i att anställda bytts ut mot praktikanter.


Ämnen i artikeln:

Arbetsförmedlingen

Onsdagskvällens Uppdrag Granskning (UG) handlar om Kulthammar AB som driver asylboendet Norrbygården i Fagersta. Bolaget valde i början av februari att säga upp sitt kontrakt med den underleverantör som personalen anställdes genom. Då tog man arbetsförmedlingen till hjälp för att täcka tjänsterna – med sex praktikanter från Ljusdal, som ligger 30 mil därifrån. Och det redan dagen efter.

Enligt UG:s reporter Henrik Bergsten har Arbetsförmedlingen gjort sitt bästa för att undvika att svara på frågor, varpå en del ofrivillig komik uppstått – blandat med allvar. Till exempel bytte man ut intervjuperson utan att meddela UG.

– Jag skulle träffa chefen för Fagersta, i Fagersta. Men när jag ska påbörja intervjun visar det sig att chefen för Ljusdals kontor sitter framför mig. Och jag visste ju inte hur hon ser ut och kunde inte ha vetat att det var fel person. De gjorde en kupp helt enkelt, säger Henrik Bergsten till Resumé.

När han frågar varför hon, Gabriella Persson Turdell, är där och storögt pendlar mellan den oväntade intervjupersonen och Arbetsförmedlingens presschef Patrik Svensson, utbrister plötsligt den senare: ”Du får träffa den chefen som är mest involverad i det vi inte kan prata om på grund av sekretess. Och det här är rätt person”.

– Jag fattar knappt vad han säger. Det är för mig en ny variant av mediehantering.

Men Henrik Bergsten försöker att göra det bästa av situationen och börjar ställa frågor. Men det märkliga har bara börjat.

– Hon säger att hon varken kan bekräfta eller dementera att de haft med Norrbygården att göra. Men det blir ju bisarrt, för det förnekar inte ens företaget. Det vet vi ju att de har, svart på vitt, eftersom de skickat praktikanter dit.

Ingen på Arbetsförmedlingens tre inblandade kontor Fagersta, Sandviken och Ljusdal vill prata med UG om praktikanterna och hänvisar till att det råder sträng sekretess på alla uppgifter. Men inte för att skydda personerna – utan arbetsgivaren Kulthammar AB, enligt Uppdrag Granskning.

– Och det är ju intressant, eftersom man då alltså inte kan granska hur den här statliga myndigheten använder offentliga skattemedel. De betalar för praktiken och tågbiljetterna mellan Ljusdal och Fagersta med skattepengar. Jag har granskat flera andra myndigheter där man har sin rätt till insyn, men just Arbetsförmedlingen, där tar det stopp.

Snart får reportern ytterligare klart för sig att Arbetsförmedlingen ogärna pratar med media. När UG intervjuar Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg berättar han att man har startat en utredning, eftersom en chef har börjat efterforska vem som har varit i kontakt med media, och vad som i sådana fall har sagts. Men de anställda omfattas av lagen om meddelarskydd.

– Där har man brutit mot källskyddslagen som innebär att alla anställda har rätt att prata med press. Man får inte efterforska vem som gjort det, det är olagligt. Jag har sett mejlet, och det är skrivet med trevlig ton, där chefen hälsar trevlig helg och sådär.  Jag har dessutom varit i kontakt med många anställda på myndigheten som uttryckt rädsla för att prata med press. Så det låter som att de har en del att ta itu med vad gäller kulturen på arbetsplatsen, säger Henrik Bergsten.

Mårten Färlin

Ämnen i artikeln:

Arbetsförmedlingen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.