Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Årets lobbyist rasar mot Westander

Publicerad: 2 maj 2013, 08:57

Den före detta cateringföretagaren Mats Eriksson utsågs till Årets Lobbyist 2011 för att han drev igenom en sänkning av restaurangmomsen. Döm om hans förvåning då han såg Aftonbladets artikel igår med rubriken Lobbyfirman: Vi drev igenom nya momsen.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetWestanderMats ErikssonÅrets lobbyistJan Helin

”Westander far med falska uppgifter för att skapa sig uppmärksamhet.”  

Så inleder Mats Eriksson sin kritik angående en Aftonbladet-artikel som  handlar om att pr-byrån Westander ska ha varit med om att driva igenom  sänkningen av restaurangmomsen.
– Jag satte verkligen kaffet i  vrångstrupen igår. Det här har helt och hållet skett på gräsrotsnivå så  det bara dånar om det, säger Mats Eriksson.

Restaurangmomsen sänktes från 25 till 12 procent den 1 januari förra året. Mats Eriksson berättar bland annat hur han startade momsbloggen och hur Svenskt Näringsliv bland annat gjorde en film om honom.

Han  hävdar å det bestämdaste att han varken har haft något samarbete med  Westander eller Sveriges hotell- och restaurangföretagare, SHR.
– Jag  och min systerson Emil startade bloggen. Vi har inte tjänat en krona  och det enda Westander och SHR möjligen har gjort är väl att heja på  mig, säger Mats Eriksson.

I Aftonbladet-artikeln ger Westanders  lobbyist Mikael Persson följande kommentar angående momsarbetet:
”Ja, vi jobbade  till exempel för några år sedan med Sveriges hotell- och  restaurangföretagare kring den här momsfrågan som ju sedan blev politik i  verkligheten. Det var ju ingen lag, men det var ju en skatt så att  säga.

I Aftonbladet-artiklen berättar han även hur Westander samarbetade med SHR och en krögare:
”Han  gick runt med politiker på olika restauranger som studiebesök för att  de skulle informeras om vad den här momsen skulle innebära i form av  jobb så.

Mats Eriksson hävdar dock att de så kallade momspromenaderna inte har skett i samarbete med Westander:
–  De säger att de ska ha använt sig av en krögare, men det har man inte  gjort. Momspromenaderna skedde helt och hållet på mitt eget initiativ,  säger han.

Han uppger också att han hade kontakt med Aftonbladets  publisher Jan Helin igår och att tidningen efter samtalet lade till  meningen:
”Men Mats Eriksson uppger att han inte haft med Westander att göra i arbetet kring restaurangmomsen.”

Mats  Eriksson berättar också att han så sent som idag, blev uppringd av den  ena Aftonbladet-reportern som skrivit artikeln – Erik Wiman, och att denne hävdar  att man har citerat Mikael Persson ordagrant.

Han ska ha ytterligare  kontakt med Erik Wiman senare idag.

Westanders vd, Patrik Westander, försvarar sig:
– Jag  kan inte bemöta kritik som gäller rubrik, brödtext eller ingång till  citat, utan det enda jag kan kommentera är själva citaten. Och såvitt  jag kan bedöma stämmer citaten helt överens med sanningen, säger han.

Westander har dock lagt ut följande meddelande på Facebook idag:
”Aftonbladets  granskning av lobbybranschen fortsätter. I går intervjuades Mikael  Persson om hur Westander var med och arbetade för sänkt restaurangmoms  för några år sedan. Mikael lyfter i Aftonbladet fram "momspromenaderna"  som exempel på bra lobbyaktivitet. Mot bakgrund av rubriksättningen vill  han förtydliga att det inte var Westander utan krögaren Mats Eriksson  som tog initiativ till promenaderna.”

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.