Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Årets notis – Fem hästar på vift

Publicerad: 17 april 2013, 15:13

Foto: Pressbild.

Jonas Almkvist på Gefle Dagblad har vunnit tävlingen Årets Notis 2012. Hans notis har rubriken Fem hästar på vift i Stigslund. Nytt för i år är att tävlingen har tagits över av redaktörer för tidningen Lundagård.


Fem hästar på vift i Stigslund. Så lyder rubriken på årets notis som är  184 tecken lång, vilket innebär att det går en lika stor donation räknat  i kronor till Reportrar utan gränser.

Brödtexten i notisen lyder:
”Fem  cirkushästar är lösa i Stigslund. Hästarna ser ut att trivas, av  bilderna att döma. Detta har gjort att polisen nu får jaga kusar i  stället för busar.”

Sedan starten 2009 har tre notiser korats till Sveriges bästa.

Nytt  för i år är att vinnaren utses av tidningen Lundagård, vilka också  fäller avgörandet över vem som är Sveriges allra bästa notismakare.

Juryns motivering till årets vinnare lyder:
”Jonas  Almkvist kombinerar skickligt relevant information med stillsam humor  och avrundar med en retro-ordvits. En notis som lyckas skapa en stämning  av sävlig småstadssommar på bara 184 tecken.”

Den förre juryns ordförande, Anders Frick, har också gett några goda till Lundagård-redaktörerna inför att man skulle ta över tävlingen.
– Det  är alltid lätt att skriva en bra notis om en spektakulär händelse, men  det är de totalt odramatiska nyheter under sommartorkan som är den  riktiga utmaningen.

Anders Frick har också varit med om att utse årets vinnare.

Juryn tycker att Jonas Almkvist har lyckats väl med att rapportera om en ”icke-händelse”.
– Han  rapporterar informativt om det som har hänt, att det är lösa hästar på  stan, men använder samtidigt en humoristisk och varm ton, säger Ida  Ölmedal, redaktör på Lundagård i en kommentar.

Jonas Almkvist får frågan om hans notiser alltid är lika spexiga. Svaret lyder:
–  Nej, jag försöker att vara seriös också. Men det är skönt när det  kommer en sådan där händelse, då finns det ingen anledning att vara  gravallvarlig.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.