Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Årets pressfrihetspris till iransk journalist

Publicerad: 18 januari 2008, 07:48

Reportrar utan gränser, som delar ut priset, motiverade beslutet med att Hassanpour vågade kritisera regimen i landet trots att han visst vad det kunde leda till. Hassanpour dömdes till döden för ”aktiviteter som undergrävt nationens säkerhet” samt till spionage.


Adnan Hassanpour. Foto: Reportrar utan gränser

Motiveringen till pressfrihetspriset lyder: ”I ett land där en repressiv regim hindrar journalister från att rapportera fritt vågade han skriva kritiskt. För det dömdes han till döden.”

Det var förra sommaren som Adnan Hassanpour och hans kollega Abdolvahed Botimar dömdes till döden för ”aktiviteter som undergrävt nationens säkerhet” samt till spionage. Både skulle betraktas som ”Guds fiende”. Kollegans dom ogiltigförklarades senare av Irans högsta domstol, men inte Hassanpours. Botimar sitter dock fortfarande fängslad.

Både Hassanpour och Botimar arbetade på tidningen Asou som förbjöds 2005.

Gunnel Werner, ordförande för Reportrar utan gränser, säger i en kommentar.
– Dödsdomen visar på Irans totala brist på respekt för humanitär rätt, och är ett exempel på hur regimen försöker tysta orädda journalister och människorättsaktivister i landet.

Hassanpour har också arbetat för utländska medier som till exempel Voice of America och Radio Farda.

Priset delas ut den 20 februari.

Tidigare pristagare:

Dawit Isaak, 2003
Nikolaj Posedko, 2004
Alisher Sidikov, 2005
Martin Adler och Anna Politkovskaja, 2006

Linda Fagerlind

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.