Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Årets viktigaste dag"

Publicerad: 3 maj 2011, 09:05

Idag firas första maj, arbetarrörelsens internationella högtidsdag. För Göran Greider är det årets viktigaste dag. – Det är nästan en helig graal, säger han till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Göran Greider

Göran Greider Foto: Bosse Nilsson/Scanpix

I dag firar arbetarrörelsen världen över med första maj-tåg och torgmöten. För sjätte året i rad håller debattören och socialdemokraten Göran Greider tal i Gagnef i Dalarna.
– Jag har en väldigt stark relation till första maj. Jag har gått med i olika tåg varje år sedan jag var 15 år, kanske till och med innan det men då var det nog mer sporadisk i så fall. Men de senaste 35 åren har jag nog inte missat något tåg. Jag har gått i olika länder, bland annat Frankrike och Italien. Ett av de roligare åren var när jag gick i Marseille 1988, det var kommunistpartiet och en massa hamnarbetare.

Hur mycket betyder första maj för dig personligen?
– Det är nästan en helig graal, oavsett var jag har varit så har jag alltid gått med i något första maj-tåg. Det är en fantastisk känsla och nästan en sorts högtid. Det är löntagarnas stora dag och det är det viktigaste. Det är den dagen då grundläggande socialistiska värderingar kan lyftas fram.

Finns det någon dag på året som är viktigare?
– Nej, det gör det nog inte. I mitt medvetande så är det nog årets viktigaste dag.

Vilket är ditt bästa första maj-minne?
– Det måste vara 1989. Det var första gången jag och min fru berättade för vänner och bekanta att vi var ett par. I kompisarnas ögon kan man sägas att vi vigdes i det där första maj-tåget.

Vad hoppas du på fram till nästa års första maj-firande?
– Jag hoppas att svenska folket vaknar upp ur sin slummer. Folk har vaggats till sömn av skattesänkningar och liknande. Man har förträngt att man kan bli sjuk eller förlora jobbet och så vidare. Det gäller för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att, kanske i samarbete med Miljöpartiet, hitta ett politiskt språk för att väcka sömngångaren. Det är möjligt att det inte längre går men man får tro det i alla fall.

Du ska ju hålla tal i Gagnef på söndag, vad kommer du att tala om?
– Jag kommer att prata om den arabiska revolutionen. Den kommer delvis att förändra den förhärskande amerikanska världsordningen. Det kommer även att påverka oss här. När vi ser hur lika vi faktiskt är kommer det att bli svårare för högergrupper att odla islamofobin som man gör idag.

Hur mår den svenska arbetarrörelsen idag?
– Den mår halvbra men håller på att tillfriskna. Jag tycker att valet av Håkan Juholt är en indikation på det. Det är också ett val som fallit väldigt ut i rörelsen och väckt stor entusiasm.

Vad tycker du personligen om valet av Håkan Juholt som partiledare?
– Jag tycker att det var ett bra val om än något överraskande. Det var roligt att man drog hela journalistkåren vid näsan. Det visar att det fortfarande finns okända förmågor inom rörelsen.

Hur tycker du att hans första tid har varit?
– Den har varit sådär. Från den dagen han blev vald till tisdagen efter hade vi världens kortaste vänstervåg. Sedan tillsatte han Tommy Waidelich som är lite mer åt höger vilket var lite av en besvikelse. Även om jag förstår att Håkan Juholt vill ha hela spektrumet från höger till vänster. Sedan tycker jag att han gör väldigt rätt i att välja personer som inte är så kända. Han förstår att han måste förnya persongalleriet.

Hur ser du på publiceringen förra veckan från Håkan Juholts semester?
– Jag blev uppringd av Expressen för att kommentera det där men jag ville inte göra det eftersom det var en riktig skitnyhet. Jag tycker att det är oroväckande att vi verkar ha fått någon typ av politisk paparazzi. I det här fallet att publicera en sådan här artikel baserat på uppgifter från svenskar på semester, som dessutom förmodligen är rätt borgerligt lagda personer. Människor måste få vara ifred även som politiker.

Vad tycker du om Håkan Juholts mediehantering?
– Jag tycker faktiskt att han är en naturbegåvning när det gäller att hantera medierna. Varje gång han uttalar sig så låter det rakt, enkelt och naturligt. Dessutom verkar han alltid vara på gott humör. Jag tror att journalister, som ofta är lite borgerliga av sig, har svårt att hantera Håkan Juholt. Det är bra att han rör om lite.

Till sist, kommer du att rulla fram till första maj-talet på Segway?
– Nej, jag hade inte tänkt skaffa någon Segway faktiskt. Om jag inte får väldigt dåliga knän. Jag tycker Solsidan-Fredde borde skänka sin till handikapprörelsen. Anonymt.

Christian Ström

Ämnen i artikeln:

Göran Greider

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.