lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aron Flam: SVT censurerade skämt som slår mot vänstern

Publicerad: 9 mars 2017, 14:29

Foto: Wikimedia Commons

Under måndagens Publicistklubbsdebatt riktade komikern Aron Flam skarp kritik mot SVT. Han menar att SVT i hans program "Folkets främsta företrädare" censurerade skämt som slog mot vänstern.

Ämnen i artikeln:

Publicistklubben

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Aron Flam är en komiker som bland annat gjort sig känd för sin politiska satir och podden Dekonstruktiv kritik. I måndags deltog han i en debatt på Publicistklubben, ämnet var svensk politisk satir.

Under debatten riktade han skarp kritik mot hur han ansåg SVT behandlat hans skämt som slog mot den vänstra sidan av den politiska skalan.

– "Folkets främsta företrädare" var ett webbsatirprogram jag försökte göra på SVT. Jag säger försökte därför att PS är oförmögna att göra politisk satir. De censurerar nämligen friskt när skämten slår mot vänstern, miljöpartiet eller public service själva.

Flam riktade även kritik mot Sveriges Radios satirprogram Tankesmedjan, ett program han kallade politisk propaganda snarare än politisk satir.

– Jag fick kämpa mot SVT i varje program för att ha med skämt som slog mot vänstern. Samtidigt gick alla skämt som riktade sig mot högern och liberaler igenom utan några problem. Det finns videobevis på det här, alltså att public service mer eller mindre brutit mot sändningstillståndet.

Projektledare för "Folkets främsta företrädare" var Mats Grimberg. Han menar att Aron Flam aldrig lyft de här frågorna med honom.

– Vi gjorde ju folkets främsta företrädare under tre säsonger. Jag tyckte vi hade ett bra samarbete under produktionen. Aron är en duktig komiker och trevlig person. Jag har inte uppfattat det på det sättet han ger uttryck för i debatten. Det var ju flera som var med och gjorde programmet. Alla fick inte med allt de skrev, vissa saker fick inte plats. Det är inte censur utan en bedömning av vad som var vassast eller passade bäst för de ämnen som programmet tog upp. Om han har haft den här diskussionen med andra kan jag inte svara på, berättar Grimberg.

Kommer ni ha en dialog med Aron Flam för att reda ut det här?

Jag känner ju Aron så jag hoppas vi kan resonera kring om det något som jag borde känna till.

UPPDATERING: Sedan publicering har Resumé nått Aron Flam.

Hur ser du på Mats Grimbergs förklaring till de bortklippta skämten?

– Vem tror du vet bäst vad som är roligt, en komiker eller en byråkrat? Jag har jobbat som yrkesverksam komiker i över tio och har lärt mig känna igen mönster i hur public service klipper bort skämt. De videobevis jag pratade om är den oklippta versionen av Folket Främsta Företrädares sista avsnitt. Om man jämför det med det avsnitt som sändes ser man att det finns en tydlig linje i vilka skämt som klippts bort. Det är skämt som slår mot sossarna, feminism och public service i form av en intervju med Kent Asp, som genomfört studier på de politiska sympatierna hos public service medarbetare. Det är det jag har video på. Sen kan jag säga att vartenda avsnitt jag skrivit har det strukits saker, berättar Han

Mats Grimberg menar att du inte diskuterat det här med honom?

– När man jobbar på en SVT-produktion går beslutsprocessen genom så många led av människor att det kan beskrivas som Kafkaeskt.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev