Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aronssons avsked, mediernas namngivningar och Hellenius svaga ursäkt

Publicerad: 17 november 2017, 09:53

Om skämt om en pågående sexualbrottsutredning får folk att ta illa upp så är det klädsamt att be ursäkt. På riktigt. Och det gör man själv, inte via ett skrivet meddelande som någon annan läser upp, skriver chefredaktör Johan Såthe.


Ämnen i artikeln:

Johan SåtheResumé

Manfred Aronsson lämnar posten som chef för C More. Nyheten är kanske inte helt oväntad med tanke på att Aronsson inte kunde/fick matcha budet som Discovery lade på Allsvenskan från 2020. Därmed föll stora delar av den strategi som Manfred Aronsson trott på. Betal-tv bygger på att man har attraktiva rättigheter året runt, nu finns "bara" SHL (hockey), vilket gör att det finns en stor risk att kunderna bara vill betala för C More halva året.

Läs intervjun med honom här.

Kanske hade Manfred Aronsson lyckats med en ny strategi om han hade fått fortsätta, kanske inte. Så här är livet som toppchef. Om någon vet det så är det just Manfred Aronsson.

Branschskvallret har länge spekulerat i hur länge Bonniers tv-del ska ha två så tunga chefer som Casten Almqvist (TV4:s vd) och Manfred Aronsson, och om det funnit risk för en maktkamp mellan Fyran och C More.

Nu har vi en tupp mindre i hönsgården.

***
Traditionen att läsa Torbjörn Nilssons politiska analyser på fredagarna börjar få några år på nacken. Först i Fokus och numera i Expressen.

I dag borrar han i den intressanta frågan om sociala mediers genomslagskraft och vilka möjligheter partiledaren Ulf Kristersson har att ta den kontroversielle Hanif Bali i örat. Kristerssons "mer vuxna i rummet-retorik" är kanske inte riktigt den debattstil som den populistiske Hani Bali står för.

Läs mer här.

***

Resumés redaktör och reporter Yasmine Winberg har under gångna veckan befunnit sig i Berlin för att sitta med i juryn till reklamtävlingen Epica. Läs mer om tävlingen och vinnarna här.

***

Sverige har befunnit sig i en högkonjunktur ett tag. Detta har inneburit att företagen investerat i sin verksamhet och anställt personal. För att hitta rätt kompetenser har man köpt platsannonser och för att nå ut med sina varor och tjänster köper man annonser.

I en tid när jättar som Facebook och Google skapat en strukturell nedgång i efterfrågan på annonser i medierna har den goda konjunkturen till en viss del vägt upp nedgången.

Om vi är på väg mot en lågkonjunktur, vilket en del experter befarar, så kommer många journalistiska medier att drabbas hårt. Främst de medier som inte har valt och/eller kunnat diversifiera sina intäkter drabbas.

De medier som kommer att straffas hårdast av en eventuell lågkonjunktur är de som inte har lyckats hitta en modell där de tar betalt av sina läsare. Allt talar för att annonsörerna kommer att fortsätta kommunicera med sina kunder på andra sätt än via köpt plats i medierna. De amerikanska it-jättarnas produkter är riktigt bra, de har koll på sin data på ett sätt som medierna bara kan drömma om.

Resumés Fredrik Thambert har skrivit en intressant analys på Resumé Insikt om varför framtiden för annonsfinansierad journalistik är dyster. Läs den här.

Inte prenumerant på Resumé Insikt? Du kan just nu ta en 30 dagar lång gratis provprenumeration.

***

Plötsligt slår det mig, det är ju så givet! Joar Bendjelloul, kanske Sveriges Radios bästa programledare, ska givetvis göra en svensk version av New York Times podd The Daily på Dagens Nyheter.

Har du inte koll på The Daily? (då har du verkligen missat något!).

Lyssna på en intressant intervju med programledaren Michael Barbaro här.

***

Mediernas etik och sätt att tänka kring sina publiceringar har kommit i fokus på ett sätt som man inte kunde ana för några månader sedan.

Den frågeställningen stöter och blöter jag tillsammans en panel bestående av Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, Andreas Ericson, chef på Timbros Medieinstitut och Martin Ahlquist, politikchef på Expressen.

Se Resumé Insikt Debatt här.

Om ni tycker att det hettar till ibland så var det verkligen ingenting jämfört med stämningen i sminklogen innan inspelningen.

***
Tidningen Svensk Bokhandel skriver om när Aktuellt förhörde Ebba Bush Thor om vilka klassiska svenska författare hon kunde. Och hon kuggade på alla tre. Det är som den stränga kollen på politikers verklighetsförankring "hur mycket kostar en liten mjölk?" i en ny tappning.

Läs mer här.

***

Det var mycket roligt att sitta i juryn för Stockholm Sound Award. Läs mer om det nyinstiftade priset här.

Läs mer om Sound Stockholm och boka din biljett här.

***

Jag är inte jätteupprörd, men jag skulle nog ha svårt att rösta på någon som inte spikade tre så lätta frågor om litteratur. Kalla mig gammalmodig, men ska man leda landet behöver man ha en basal allmänbildning.

***
På lördag är Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén gäst i Ekots lördagsintervju. Hon är också en av de få personer, vad jag vet, som kommer att intervjuas i direktsändning. Det ska bli mycket spännande att höra vad hon har att säga om det som har hänt på Aftonbladet och i medievärlden den senaste tiden.

***
Sveriges Annonsörers årliga utmärkelse 100-wattaren delas ut i tisdags kväll. Tävlingen har fokus på reklam och kommunikation som i kombination med kreativitet som fungerar. Att just Sveriges Annonsörer driver på att kommunikationen ska vara effektivt är rätt.

Prisutdelningen och galan ägde rum i Blå Hallen i Stadshuset i centrala Stockholm, samma lokal som Nobelmiddagen.

Jag tycker att man hittat rätt med de flesta pristagarna, jag är personligen mycket förtjust i IKEA:s koncept "Där livet händer".

Läs mer här.

Resumé är mediepartner till eventet och delade ut ett av priserna. Alla ni som gick på galan har också fått ett förmånligt erbjudande om att prova på den fördjupande och analyserande journalistik som vi lagt bakom betalvägg, Resumé Insikt.

Eftersnacket kom till stor del att handla om galans konferencier, David Hellenius, och hans i mångas tycke opassande skämt Martin Timell och TV4:s utredning om misstänkta sexualbrott.

Frågan kom upp på bordet efter att Mimmi Sköldberg, kundstrateg på Edelman Deportivo, skrivit en debattartikel i Resumé.

Läs mer här.

Jag förstår exakt hur och varför David Hellenius hamnade där han gjorde. Det var en branschgala, folk är där för att kul och ta ett par glas med vänner och kollegor. Det ska vara lättsamt på scenen. En lång gala blir roligare med skämt och glimten i ögat mot sig själv och den egna verksamheten. Som TV4-profil tyckte David Hellenius troligen att det var rimligt att han "hanterade" frågan om Martin Timell.

Givet att David Hellenius har en lättsam och humoristisk stil försökte han vända en potentiellt jobbig grej till något roligt.
For the record: Man kan skämta om allt. Men bara för att man kan skämta om allt är det inte säkert att det är en bra idé. Och man kan försöka att skämta om allt/något – och misslyckas.

Rätt många sansade personer tycks vara överens om det är ungefär det som har hänt under 100-wattaren.

Jag kan möjligen ha missat nåt, men mitt intryck är att David Hellenius egentligen inte tycker att han har något att be om ursäkt för. "Om någon upplevde det som vi sa som opassande så var det verkligen inte meningen", "det var inte vår avsikt att ta skämten för långt", "jag har stor respekt för att människor har olika uppfattning om vad som är humor" är några citat jag plockat upp i eftersnacket.

Om skämt om en pågående sexualbrottsutredning får folk att ta illa upp så är det klädsamt (minst sagt) att be ursäkt. På riktigt. Och det gör man själv, inte via ett skrivet meddelande som någon annan läser upp.

Jag har barn på dagis och är rätt van vid skillnaden på "det var inte meningen" och "förlåt".

***
Tidigare i veckan uppmärksammande Resumés bloggare Karolina Sandberg det olämpliga språk som fotbollslandslagets Mikael Lustig använt före matchen mot Italien.

Läs mer här.

Det hedrar Mikael Lustig att han med några dagars perspektiv på sitt ordval inser att det var djupt olämpligt och att han också, på riktigt, bett om ursäkt.

Läs mer här.

***

Vi har ett tydligt tema läsningen på Resumé i helgen: I lördagens #helgintervjun möter vi sportankaret Frida Nordstrand, som nyligen lämnat MTG för TV4. Även i söndagens #helgintervjun handlar det om fotboll. Sportjournalisten Gusten Dahlin talar ut om händelsen som fick honom sparkad från Discovery och den långa vägen tillbaka (även här spelar Mikael Lustig en huvudroll).

***
En liter mjölk kostar cirka 13 kronor. Trevlig helg!

Johan Såthe

Ämnen i artikeln:

Johan SåtheResumé

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.