Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Artikeln om skolyoga som genererade rekordtrafik

Publicerad: 27 april 2016, 14:21

Att tidningen Världen Idags artikel om föräldrarna som stoppade yogan i skolan skulle få så stor spridning hade de inte kunnat ana. Men den stora uppståndelsen ser tidningens nyhetsredaktör Samuel Teglund som ett tecken på att debatten behövs.


Den kristna nyhetssajten Världen Idag har under den senaste tiden skrivit ett flertal artiklar om yoga i skolan. Artiklarna har tagit upp att många skolor har yoga som en obligatorisk del av undervisningen i Sverige, fastän svenska skolan ska vara religionsneutral. Då har föräldrar reagerat på det och menar att en aktivitet som har andliga rötter i en österländsk religion inte ska behöva vara obligatorisk i skolan.

Fastän tidningen under en längre tid har rapporterat om skolyogan var det inte förrän artikeln "Föräldrarna stoppade yoga på skolan" kom ut som det blev en stor snackis i sociala medier. I skrivande stund har artikeln 138 000 unika sidvisningar, och har tiotusentals delningar på Facebook. Många andra medier valde även att snappa upp nyheten.

Samuel Teglund, nyhetsredaktör på Världen Idag, menar att uppståndelsen kring nyheten tyder på att det är ett viktigt ämne att ta upp.

– Jag tycker att uppmärksamheten och de väldigt polariserade kommentarerna visar på att det kanske behövs en debatt som är mer mångbottnad än att man avvisar eller viftar bort föräldrarnas reaktioner. Jag tycker i alla fall att fler medier skulle kunna ta fram de kritiska synpunkter som kan finnas, säger Samuel Teglund till Resumé.

Reaktionerna på artikeln är uppdelad i två läger. Många är glada att Världen Idag lyfter fram frågan och att de tar upp den kritik som finns, och andra tycker att det bara är trams och tycker att det inte finns något som behöver diskuteras.

– Det är ganska tydligt, vartannat mejl i inkorgen är ett tack för att vi tar upp det här, och vartannat mejl är personer som skriver att yoga är jättebra för dem och att de inte förstår varför ämnet tas upp, berättar Samuel Teglund.

Varför tror du att frågan väcker så stor uppmärksamhet just nu, fastän ni även tidigare har skrivit om det?

– Ja det är en bra fråga, den här artikeln är en av våra mest lästa artiklar någonsin! Men vi har ju också tidigare märkt att det har fått stor spridning när vi skrivit om yoga, även om det inte har varit i samma utsträckning som nu. Jag tror det beror på att det inte ges så stort utrymme för debatten och att folk har väntat på att en sådan här diskussion ska uppstå.

Men en så här stor spridning hade man ändå inte förväntat sig på tidningen.

– Det var nog inte något vi gissade på. Det kom lite som en överraskning, men en positiv sådan, säger Samuel Teglund.

Louise Lindberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.