Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Artister till attack mot SR-journalist

Publicerad: 7 juli 2008, 10:15

Artisternas intresseorganisationen SAMI kritiserar SR-journalisten Per Gulbrandsen och programmet Mitt i musiken.
– Hans journalistik är usel, osaklig och tendentiös, säger SAMIS:s styrelseordförande, Jan Granvik.
Viveca Bladh, producent för programmet, tillbakavisar kritiken.


I onsdags toppade SR-programmet Mitt i Musiken sändningarna med nyheten att Ekobrottsmyndigheten inlett en förundersökning mot ledningen för SAMI, artisternas och musikernas intresseorganisation.

Ledningen sägs vara misstänkt för urkundsförfalskning, dataintrång och försvårande av polisutredning.

Sedan 2006 har det pågått en infekterad konflikt mellan SAMI och dess förre vd Hans Lindström. Lindström sparkades från sin post, med motiveringen att ha utnyttjat sitt företagskort för privat bruk. Lindström är delgiven misstanke om grov trolöshet mot huvudman.

Mitt i musiken har återkommande bevakat konflikten, men inslaget i onsdags har fått SAMI:s ledning att gå i taket.

– Det framställs som polisen nu bytt spår och i stället ska utreda SAMI. Men att polisen startar en förundersökning mot oss är bara ett resultat av att förre vd:n polisanmält oss, säger Jan Granvik, styrelesordförande på SAMI.

Men det kan väl inte vara fel att rapportera detta?
– Nej, men Gulbrandsen försöker framställa oss som skumraskfigurer, när det bara handlar om att förre vd:n försöker skapa dimråder.

Varför skulle Gulbrandsen vilja det?
– Han verkar tro att Lindström sparkats på felaktiga grunder. Gulbrandsen borde i stället berätta om att förre vd:n använt organistionens plastkort för att privat köpa kameror och plasmaskärmar.

Har du kontaktat Per Gulbrandsen?
– Ja, flera gånger. Men han fortsätter att ge en skev och ofullständig bild av konflikten. Jag får en känsla av att han är kraftigt manipulerad av Hans Lindström.

Det är Viveca Bladh som är producent för programmet Mitt i musiken. Hon tillbakavisar kategoriskt SAMI:s kritik:

–      Vi har uppmärksammat den här allvarliga frågan i flera inslag och SAMI har konsekvent valt att inte kommentera uppgifterna, även så den här gången, säger Viveca Bladh.

Men det betyder väl inte att er rapportering därmed är korrekt?
–      Nej, men det är svårt att få deras bild när de väljer att inte kommentera. Men vi har uppgifter om att SAMI inte tydligt redovisat för sina medlemmar om hur pengarna använts. Det är mycket allvarligt. Vi har också dokument som visar att styrelsen haft kännedom om vad den sparkade vd:n gjort.

Resume.se har också sökt Per Gulbrandsen för en kommentar.

Bernt Hermele

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.