Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Åsa Linderborg: Dokumentet 2.0 ska publiceras

Publicerad: 29 november 2017, 14:00

Foto: Andreas Elgstrand

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg säger att Dokumentet 2.0 ska publiceras ”inom några dagar”.


Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson OlsénJohan Såthe#MeTooAftonbladetÅsa LinderborgFredrik Virtanen

Aftonbladet har sedan tidigare sagt att man ska presentera sin rapport om de interna arbetsförhållandena, kallat ”Dokumentet 2.0” imorgon torsdag. Det första ”Dokumentet” skrevs 1978 av de kvinnor som arbetade på tidningen då.

Aftonbladet och ägaren Schibsted har i spåren av #metoo-rörelsen drabbats av flera utpekanden som rör sexuella trakasserier och andra kräkningar. Krönikören Fredrik Virtanen har just nu en timeout medan arbetsgivaren genomför en utredning kring hans beteenden. Enligt vad Resumé erfar utreds även andra personer på Aftonbladet.

Resumé har avslöjat att arbetet med Dokumentet 2.0 har skjutits upp på obestämd tid sedan publishern Sofia Olsson Olsén sagt sig behöva mer tid för ta ställning till hur materialet ska hanteras ur ett utgivarperspektiv. I interna mail som Resumé har läst framgår att hennes problem består i att hon funderar på hur hon ska väga sitt publicistiska ansvar mot ansvaret som arbetsgivare.

En av redaktörerna för Dokumentet 2.0 är kulturchefen Åsa Linderborg. Hon har tidigare i veckan sagt till Resumé att hon inte vet om hur kvinnornas vittnesmål ska publiceras, hon avvaktade besked från ansvariga utgivaren Sofia Olsson Olsén.

I morse publicerade Resumé en artikel om spelet bakom att Dokumentet 2.0 stoppats.

Läs den här.

Resumé publicerade även före detta Aftonbladetjournalisten Jennifer Wegerups mycket starka vittnesmål om hur det varit att jobba inom kvällspressen i allmänhet och Aftonbladet i synnerhet.

Läs den här.

Enligt Resumés källor har publiceringarna har tvingat Aftonbladets ledning att sitta i ett krismöte under dagen.

När Resumé når kulturchef Åsa Linderborg under eftermiddagen säger hon att Dokumentet 2.0 inte kommer att presenteras som tänkt under torsdagen (imorgon).

– Men vi kommer att publicera Dokumentet 2.0 om några dagar. Det är vi överens om nu. På något sätt ska detta offentliggöras. Men jag kan tyvärr inte säga hur just nu, säger hon till Resumé.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.