Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Åsa Linderborg registrerar "klasskamp"

Publicerad: 20 september 2010, 13:26

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg registrerar tillsammans med Daniel Suhonen ordet ”klasskamp” hos PRV. Idén kom upp efter kulturdebatten på Orionteatern. – Vi var några stycken som pratade och kom fram till det här tillsammans, säger hon till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Åsa Lindeborg. Foto: Isabelle Ödesjö.

Idag skriver Åsa Linderborg och Daniel Suhonen på Aftonbladets kultursida att de registrerar ordet ”klasskamp” hos Patent- och registreringsverket.

– Vi åker dit i eftermiddag och lämnar in en ansökan. Vi har inte hunnit göra det än, säger Åsa Linderborg till Resume.se.

Varför gör ni det?

– Så fort Moderaterna använder ordet kommer vi att anmäla det. Pengarna ska gå till en fond för arbetarrörelsen. Man ska tydligen kunna äga allt idag, så låt oss äga ordet då, säger hon.

I artikeln motiverar Åsa Linderborg och Daniel Suhonen sitt beslut:

” Det är ändå ett ord som arbetarrörelsen mentalt måste försvara, måste ta tillbaka som insikt och metod. I dag går vi därför till Patent- och registreringsverket med en ansökan om att varumärkesskydda klasskampen®. Om klasskampen® fortsatt ska vara en angelägenhet enbart för de privilegierade, är vi alla förlorade”.

Grunden till idéen härstammar ifrån när Åsa Linderborg skulle namnge sin bok ”Mig äger ingen”. Från början tänkte hon använda titeln ”Stålmannen”, men den var redan registrerad hos PRV.

Företag brukar registrera sina varumärken hos PRV. Hur ser du på den motsättningen med ert budskap?

– Vi vill visa på det paradoxala med hela den här grejen. Vi vill diskutera att högern har snott våra ord.

– Vi är helt seriösa med att Socialdemokraterna måste inse att det finns en grundläggande motsättning mellan arbete och kapital. De är Inte ett parti bara för medelklassen i stan utan för folk över hela landet som är medlemmar i LO-kollektivet. Det är de som socialdemokraterna håller på och tappar nu, säger hon.

Vad är syftet med det hela?

– Det är ett mentalt statement som handlar om att vi vill återge det här ordet till arbetarrörelsen. Moderaterna kan ta de här orden eftersom Socialdemokraterna inte gör anspråk på några ord längre, säger hon.

Har ni koll på hur det fungerar med varumärkesskydd av ord?

– Just nu vet inte så mycket mer än att det kostar 600 kronor för att ansöka. Så du ringer egentligen lite för tidigt, säger Åsa Linderborg.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.