Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Åsa Linderborg till angrepp mot Expressens #metoo-bevakning

Publicerad: 23 november 2017, 09:31

Thomas Mattsson och Thomas Linderborg.

UPPDATERAD. Aftonbladets kulturchef går till storms mot Bonniertidningens publiceringar. "Hur ser en ryggradslös publicist ut? Åk till Marieberg och kolla" skriver Åsa Linderborg i en krönika.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter#MeTooPeter WolodarskiAftonbladetThomas MattssonÅsa LinderborgExpressen

Åsa Linderborg har tidigare riktat kritik mot Expressens chefredaktör Thomas Mattsson för tidningens namnpublicering av Fredrik Virtanen. Nu går hon återigen till angrepp mot konkurrenten i en svavelosande krönika på Aftonbladet Kultur.
"Mattsson tillhör de där mediecheferna som tror att sexuella trakasserier, förminskningar och skev lönesättning finns precis överallt utom i de hus som de själva ansvarar för" skriver Åsa Linderborg.

I går avslöjade Aftonbladet att flera kvinnor anklagat en journalist på Expressen för sexism och olämpligt beteende. Thomas Mattsson valde under gårdagen att göra sig oanträffbar och inte kommentera anklagelserna.
"Expressen har i fyra veckors tid ägnat sig åt Aftonbladet på det grövsta sätt, men sin egen smutsiga byk hänger de inte ut för vädring. I stället för att göra journalistik på anklagelserna mot Expressen, gör de ett stort knäck på Jimmie Åkessons skandaler genom tretton år. Hur ser en ryggradslös publicist ut? Åk till Marieberg och kolla" skriver Linderborg.

Thomas Mattsson svarar i ett mejl till Resumé att han inte vill kommentera uppgifterna som framkommer i Aftonbladet om medarbetaren:
"Vi kommenterar inte påstådda kontakter med eventuella uppgiftslämnare, det är en principfråga och har inget att göra med anonyma citat i Aftonbladet – du får samma svar oavsett vilket ämne eller vilken medarbetare du frågar om. Om, och jag säger om, det finns något att hantera eller diskutera på Expressen eller om Expressen så förhåller vi oss till det precis som man ska i interna processer på personalenhet och HR-avdelning".

Åsa Linderborg skriver vidare om att Expressen senare valt att anonymisera andra anklagade förövare.
"Jag tror de var oförberedda på kritiken de fick och därför tryckte på paus i namnpubliceringsivern. Expressens murdochifiering, med den ihåligaste argumentation man någonsin hört, skapade en chockvåg genom hela Medie-Sverige. Vi vill faktiskt inte ha sådan här journalistik. Skamgreppet var möjligt så länge Mattsson och Olsson trodde att deras eget fögderi aldrig skulle granskas".

Resumé har sökt Thomas Mattsson för en kommentar på kritiken. Han svarar följande i ett sms, och syftar angående namngivningen på Fredrik Virtanen:

"Nej, jag behöver inte kommentera alla dessa utspel – Åsa har ju skrivit samma sak flera gånger nu, men givet att AB publicerade samma namn bara timmar efter oss, så kan hon ju ta den diskussionen med Sofia (Olsson Olsén, chefredaktör på Aftonbladet, reds anm) istället, kan jag tycka, så den debatten behöver jag inte ge mig in i."

Se Resumé Insikt Debatt om medieetik med Åsa Linderborg i panelen här:

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.